Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
IJsbrand Kaptein - Keizer Kampioen Fondunie 2000

IJsbrand Kaptein, Akersloot, Keizer Kampioen FU2000 2017
 


De Fondunie 2000 organiseert een competitie voor marathonduivenliefhebbers van de afdelingen 6 t/m 11. Dit is Noord Holland tot de Duitse Grens van achter Nijmegen tot Noord Groningen en alles wat er tussen ligt. Voor deze competitie tellen de zeven ZLU-vluchten. In de laatste jaren werden Arjan Beens, Gertjan Rigter en Jelle Jellema als Keizer Kampioen gekroond in dit samenspel. Om dit te kunnen realiseren heb je een constant seizoen nodig met op iedere vlucht vroege duiven en je eerst getekende per vlucht op tijd. Dit jaar was hierin IJsbrand Kaptein uit Akersloot de beste. Hij bekroont een prachtig seizoen met de titel Keizer Kampioen van de competitie die na de ZLU de grootste van Nederland is.  Bij de ZLU won IJsbrand Kaptein de Super Prestige en werd hij Keizer van de Grote Fond. Hoog tijd om nader kennis te maken met deze grote kampioen, die in het verleden ook nog eens kampioen Ochtenlossing werd van de Marathon Noord.
 
De liefhebber
De inmiddels 60-jarige IJsbrand Kaptein uit Akersloot is al tientallen jaren een gevestigde naam in de marathonduivenwereld. Hij won heel veel vroege prijzen op de vluchten boven de 900 km en stond onafgebroken op het podium van verschillende grote samenspelen. IJsbrand is timmerman van beroep. Sinds enkele jaren doet hij het onderhoud bij de bekende familie Brügemann uit Assendelft, die een kaashandel hebben. IJsbrand begon voor zijn 12e  jaar al met duiven. Hij kwam in contact met de duivensport via een neef die duiven had. De duiven hebben altijd op het huidige adres gezeten. IJsbrand woont op het terrein van zijn ouderlijk huis. Op de plaats waar eerst de koeienstal stond, verrees aan het begin de jaren ’90 van de vorige eeuw zijn mooie huis. Een boerderij stond ernaast en staat er nog steeds. Nu naast IJsbrands woning. Dit huis heeft IJsbrand samen met familie en vrienden zelf gebouwd. Bijna 50 jaar geleden werd het eerste duivenhok gemaakt van oude deuren. In de jaren ’80 tot aan ongeveer 1992 heeft IJsbrand wat jaren samen gevlogen met Jos Vermaas. Jos heeft nu nog duiven in Heemskerk. Ze vlogen in het begin nog het programma. Ze schakelden al snel over.
 
De Stamopbouw
Vanaf 1982 werden de eerste stappen naar de grote fond gezet. De eerste echte marathonduiven kwamen van de Gebr. van Zelderen. De stam is opgebouwd door telkens de beste duiven op de kweek te zetten. Vanaf 1987 zijn er duiven gekocht bij Wim Muller. Deze inbreng versterkte de stam, omdat de nakweek beter werd. Jos en IJsbrand haalden tweemaal 10 jongen uit de kwekers. In 1990 werden nog eens 4 late duivinnen bij Wim Muller gehaald. Daar zat de beste kweekduivin bij die de mannen hebben gehad. Ze was o.a. moeder van twee duiven die een 2e nationaal wonnen en een winnaar van een 4e nationaal. Samen met een doffer van Flip Hoogervorst gaf ze toppers. Later zijn de Brügemann-duiven erbij gekomen. Dat was vanaf 1995. Er zijn ook nog eens 20 duiven gehaald van regio-genoot Win Grapendaal. Daar zaten twee goede duiven bij. In 2001 kwam van Brügemann de 190 topkweker. Ze werd moeder van de Asduif Narbonne, de Asduif Marseille, Irun-duif (1e duif Irun van Noord Holland). Ze is ook grootmoeder Barcelona-koppel. Dit koppel vloog zelf geweldig op Barcelona en gaf ook toppers als nazaten voor deze Koninginnevlucht. De laatste ‘nieuwe’ duiven komen van Jan Roelofs, Cees vd Laan en Gerrit Veerman.
 

 
De hokken
Op het erf van IJsbrand staat 9 meter op de schuur, 6 meter tuinhok voor de schuur. Onder in de schuur is 4 meter afgetimmerd voor de jongen. Achter de schuur staat nog een jonge duivenhok van een meter of 5 en drie meter kweekhok. In elk hok zitten roosters. Onder roosters ligt een dikke laag korrels en dat wordt 3 of 4 keer per jaar schoongemaakt. De broedhokken en de schapjes worden elke dag wel één of twee maal schoongemaakt. De hokken zien er schoon en fris uit en het ademt een goed duivenklimaat. Al is ieder hok anders. Als je nu een hok zou bouwen hoe zou je het maken? IJsbrand: ‘Op de schuur zijn de hokken zoals het oude hok van Brügemann was. In de tuin staat het hok wat van Cees vd Laan is nagemaakt (met een kippennok). Het jonge hok achter de schuur is zoals het hok van Jan Roelofs met weinig verluchting. Op alle hokken zitten goede duiven en alle hokken is een goed klimaat. Dus wat het beste is … weet ik niet, al ben ik wel gek op het punthokje op de schuur. Mensen vinden dat geen duivenhok, maar ook daar komen de duiven super op. Ik noem het vaak gekscherend … het slechtste duivenhok van Nederland.’
 
Keizer Kampioen van de Fondunie 2000
Om Keizer Kampioen te worden van de Fondunie 2000 telt de eerst geklokte duif voor 2/3e deel mee en de eerst getekende voor 1/3e deel. IJsbrand werd 9e onaangewezen en 1e aangewezen en haalde op deze manier het Keizer Kampioenschap binnen. Als je de plaatsen van de eerst geklokte duif ziet, snap je niet dat IJsbrand ‘maar’ 9e onaangewezen is geworden. Dit laat zien hoe sterk deze competitie is. Het ZLU-seizoen begon dit jaar niet met Pau, maar met Mont de Marsan. IJsbrand won 10e Fondunie tegen 853 duiven met zijn 1e getekende. Het was tevens de 25e nationaal tegen 3.526 duiven. Op Agen won hij de 48e Fondunie tegen 2.714 duiven met een jaarling. De eerste getekende won de 160e  tegen 2.714 duiven. IJsbrand ging verder op Barcelona met de 21e Fondunie tegen 1.165 duiven. Dit was landelijk de 74e nationaal tegen 4.504 duiven. De eerst getekende won de 96e Fondunie tegen 1.165 duiven. De eerste duif van Barcelona kwam in het schemer van de eerste concoursdag. Hij kon de val niet krijgen na een paar maal proberen en viel op de verlichte kerk in de buurt van IJsbrands huis. Toen het in de ochtend weer licht werd, kwam hij naar beneden en behaalde nog een prachtige prijs! Het seizoen werd vervolgd op St. Vincent ZLU. De timmerman uit Akersloot won de 39e Fondunie tegen 630 duiven. De eerst getekende won de 63e Fondunie tegen 630 duiven. Op Marseille pakte IJsbrand met zijn eerst getekende de 16e Fondunie tegen 582 duiven. Dit was goed voor de 109e nationaal tegen 2.528 duiven. Op Narbonne pakte onze sympathieke melker twee knappe duiven. De eerste duif deed het goed met de 26e Fondunie tegen 814 duiven en de eerst getekende pakte de 30e prijs in de Fondunie tegen 814 duiven. Het slotstuk was op Perpignan met de 55e Fondunie tegen 1.173 duiven. Het slechtste resultaat van zowel de eerst getekende duif als de eerst geklokte duif mag worden afgetrokken. IJsbrand had dit niet echt nodig om Keizer Kampioen te worden, maar op Perpignan miste de eerst getekende, dus die vlucht zal voor het aangewezen kampioenschap zijn afgetrokken. Onaangewezen zal dat de vlucht St. Vincent zijn geweest.
 

 
De beste duiven
Voor het behalen van het Keizer Kampioen heeft IJsbrand op elke vlucht verschillende duiven gedraaid. Alleen ‘de 977’ van 2012 stond tweemaal als eerst getekende. Deze duif was de eerste duif (en eerst getekende) van Mont de Marsan en de eerst getekende van Narbonne. Op Mont de Marsan pakte deze doffer de 10e Fondunie tegen 853 duiven en de 25e nationaal tegen 3.526 duiven. De vader van deze bonte doffer is een kweker. Hij komt uit een doffer van Martijn de Groot (Zoon Montar-koppel van Jan Roelofs) met de ‘190-kweker’ van Brügemann. Deze topkweekster komt uit de Ravieta (een topduivin met o.a. de 4e nationaal St. Vincent) met een broer van ‘Kleine Orhan’. De moeder van ‘de 977’ van 2012 is een dochter van het Barcelona-koppel. De doffer van dit koppel was 10e Asduif Barcelona met o.a. de 37e nationaal Barcelona, maar won ook de 56e nationaal Perpignan. Hij is een zoon van ‘de 190-kweker’ met de stamdoffer van het oude soort van IJsbrand. De duivin van het Barcelona-koppel was 1e Asduif Barcelona met de 49e, 69e, 139e en 199e nationaal Barcelona. Haar moeder won ook al de 8e nationaal Barcelona. Zij kwam uit twee duiven van Wim Grapendaal. ‘De 977’ won in 2014 al de 6e nationaal Cahors (ochtendlossing).  Op Barcelona pakte IJsbrand zoals gezegd de 21e Fondunie tegen 1.165 duiven met ‘de 181’ van 2014. Hij won in de ZLU de 74e nationaal tegen 4.504 duiven. Deze doffer komt uit een zoon van het Betuwe-koppel van Gerrit Veerman. De moeder van deze Barcelona-doorzetter komt ook van Gerrit Veerman uit de Super 236 van Jan Peters met een dochter van Don Juan 3 van Jan Roelofs met een duivin uit de kruising Sam de Jong met Martin Vinkenborg. De laatste ZLU-topduif van 2017 die we in deze reportage meenemen won de 16e Fondunie op Marseille tegen 582 duiven. Dit was ‘de 676’ van 2013.  Ze won in de ZLU de 109e nationaal tegen 2.528 duiven. Eerder dat jaar won deze blauwe duivin de 26e nationaal St. Vincent. Eerder in haar carrière won deze topper o.a. 22e nationaal Cahors en de 23e nationaal St. Vincent. De vader van deze duivin is een goede kweker van de oude lijnen van IJsbrand met o.a. Muller-bloed. Zijn oma won de 2e nationaal St. Vincent en moeder de 52e nationaal St. Vincent. De moeder van deze blauwe kopvlieger komt van Gerrit Veerman. Zowel vader als moeder is van het soort van Martin Vinkenborg.


 
Het seizoen en verzorging
Het seizoen start IJs met 90 vliegkoppels inclusief jaarlingen. Hij speelt alle marathonvluchten, ochtend- en middaglossing. Hij maakte op St. Vincent middaglossing dit jaar een prachtige uitslag: 23e, 26e en 30e nationaal tegen bijna 3.000 duiven en 9 prijzen van de 11 gezette duiven. IJsbrand won ook de 9e en 10e nationaal Dax dit seizoen. In de winter worden de duiven na het scheiden vastgehouden. Ieder jaar worden de duiven rond 15 maart gekoppeld (de verjaardag van de moeder van IJsbrand). Alle koppels brengen 1 jongen groot. De marathonvluchten worden op het nest gespeeld. Neststanden zijn niet zo belangrijk. Op veel standen heeft IJsbrand vroege prijzen gepakt. Als het weer goed is, gaan de duiven mee op de vluchten. 2017 was even wennen zonder invliegduiven. Omdat IJsbrand niet genoeg chipringen had, is naar alternatieven gezocht. Zo zijn de duiven viermaal ingekorfd met het karretje van Zaanstreek Noord. Daarna zijn de duiven op de midweekse vluchten van Noord en Zuid Holland gespeeld. De duiven zitten in hokken met een goed klimaat. Daarom zijn ze nooit ziek. Kuren is zelden nodig. Als ze verschillende opleervluchten hebben gehad, krijgen ze voor de veiligheid een geelkuur van Hans van der Sluis. Verder krijgen de duiven niets in het seizoen. Behalve de verplichte enting en in de winter een paratyphuskuur en een wormkuur. De duiven worden ook niet gecontroleerd door een dierenarts. De vorm komt vanzelf als ze in het ritme zijn gekomen. De duiven krijgen voer van Mariman. Dit wordt in het seizoen aangevuld met voer van Matador en Beijers (Koopman). Daarbij komt een beetje snoepzaad (echt niet veel) en wat P40.
 
Tot Slot
IJsbrand is een gedreven duivenmelker. Hij vindt de duivensport een prachtsport … vooral als het goed gaat! Hij is trots op zijn duiven en de prestaties die zij elke keer weer leveren. IJsbrand houdt ook van gezelligheid onderling. Vooral onder de marathonliefhebbers. Tijmen Zoetebroek, zijn 18-jarige buurjongen, doet de duivenadministratie en beheert zijn website. Hij verzorgt ook een hokje. Deze jonge duivenmelker loopt al 10 jaar bij IJs. Verder heeft de kampioen uit Akersloot een goede duivenvriend in Martijn de Groot. Verder ruilt hij af en toe een duifje met Jan Roelofs. En werkt hij de laatste jaren prettig samen met de bekende Volendamse duivenliefhebber Gerrit Veerman. IJsbrand, gefeliciteerd met het Keizer Kampioenschap van de Fondunie 2000. En natuurlijk met de titel Keizer Grote Fond en de Super Prestige van de ZLU. Wie weet word je ook nog Kampioen van de West Europese Super Marathon. Cor en ik hebben een gezellige middag bij je gehad. We gaan elkaar nog regelmatig zien  … bij leven en welzijn. Tijmen en IJsbrand … bedankt en tot de volgende keer !!!
 
Jaco van Nieuwamerongen

 
Terug