Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Albert Poulisse, Kerkdriel, wint St.Vincent in Fondunie 2000

Op de eerste drie vluchten van de ZLU in het seizoen 2018 zaten de winnaars van het Fondunie 2000 eerste of tweede nationaal van de ZLU. We raakten hierdoor verwend bij de sterke Noordelijke competitie over de nationale ZLU-vluchten. Toen de eerste duiven in het ZLU-concours vielen, dacht ik: Straks komt er weer een podium-winnaar bij de ZLU van onze Fondunie 2000 tussen. Op St. Vincent was het geen podium voor de winnaar op de ZLU … wel een prachtige 11e plaats nationaal. Hieruit bleek dat de laatste loodjes op St. Vincent dit keer zichtbaar zwaarder waren voor de duiven van de afdelingen 6 tot en met 11 (zeg maar de Noordelijke helft van Nederland). De prachtige prestatie van de duif die in de Fondunie 2000 de beste was is eigendom van Albert Poulisse uit Kerkdriel. Een liefhebber die elk jaar veel vroege prijzen pakt en daarmee bewijst dat hij een geweldig hok met marathonduiven heeft.
 
Fondunie 2000
In de Fondunie 2000 waren 438 duiven mee. Op vrijdagochtend werden de duiven om 7 uur gelost. De winnaar viel om kwart voor acht in Kerkdriel bij Albert Poulisse op een afstand van 1.030 km. De winnende snelheid kwam uit op 948 mpm. Dit was 6 mpm sneller dan de nummer twee Herman Koopman uit Almere. Hij won op zijn beurt weer van Bernard van der Horst uit Groesbeek. De top 5 werd volgemaakt door Baas en Berg uit De Kwakel en de tweede duif van Herman Koopman. Albert Poulisse en Pieter Woord hadden 4 prijzen van de 6 gezette duiven. Pieter begon op de 10e prijs.
 
De winnende liefhebber
Ruim twintig jaar terug maakte ik al eens een reportage voor de Fondkrant bij Albert Poulisse uit Kerkdriel. Hij had in die tijd een generaal kampioenschap bijeen gevlogen bij de sterke Fondclub ‘Tiel en Omstreken’. De jaren erna lag zijn focus op de dagfondvlucht om in het begin van deze eeuw weer terug te schakelen naar de marathonvluchten.
Albert Poulisse, inmiddels 63 jaar, was schilder van beroep en eigenaar van een schildersbedrijf. Dit bedrijf heeft hij inmiddels over gedaan aan zijn zonen. Deze zaak bestaat 200 jaar en zijn zonen zijn de 6e generatie die het bedrijf runnen.


Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Albert: ‘Als kind op de kleuterschool al. Ik keek vol verwondering naar die duiven in de lucht en vond het bijzonder dat die zij hun eigen thuis konden terugvinden. Toen ik communie deed (6 jaar) kreeg ik van pa een duiventil. Hier haalden pa en ik duiven voor van een vriend van pa. Vanaf die tijd heb ik bijna altijd duiven gehad. Behalve in diensttijd en de 4 jaar dat ik in seminarie zat. Halverwege de jaren ’70 speelde ik combinatie met een vriend. In 1978 zijn we getrouwd en een paar jaar later, in 1984, hebben we dit huis gekocht aan de dijk in Kerkdriel. Het huis is 300 jaar oud. In die jaren en de laatste jaren op ons vorige adres heb ik al volop marathonvluchten gespeeld. In 1994 wilde ik eens wat anders en heb dagfondduiven aangeschaft bij Ad de Volder uit Goirle (buurman van mij zus). Veertien duiven van zijn kwekers. Die duiven heb ik tegen elkaar zetten en ben er uit gaan kweken. Daar bleek een topkoppel (Ad en Greet) tussen te zitten. Ik kweekte daar zes zonen uit en die hebben het geweldig gedaan. Zij hebben samen (incl. kleinzonen) 17 maal op teletekst gestaan. Deze duiven vormen ook de  basis van mijn marathonduivenstam.’ In de tijd dat Albert weer op de marathonvluchten ging spelen had hij drie kinderen van Ab en Greet en die heeft hij gekruist met marathonduiven. De marathonduiven kwamen van Gebr. Kuijpers, Wim van Leeuwen, Jan Doppenberg jr en Hennie Wennekers. De huidige stammoeder komt uit een ingeteelde duif van de Superkweker met een zoon van Ad en Greet. Zij won driemaal de 6e nationaal op St. Vincent (2x) en Cahors. Bij andere liefhebbers doen deze duiven het ook super.
Verder is Albert voorzitter van club en de regio.

 
De winnende duif
De winnende duif is een doffer. Hij was 14 dagen aan het broeden en toen heeft Albert er een jong onder gestopt van ongeveer een week. Na een paar dagen ging hij de mand in. Deze winnende doffer is 3 jaar oud. Op de eerste St. Vincent was hij de zesde duif … net na de prijzen. In 2017 won hij op Dax de 3e prijs in het NIC. Ook op Cahors heeft Albert hem nog gedraaid (bij de eerste 50 van de afdeling). Als jaarling won hij de 2e van Cahors in het NIC. Het was voor St. Vincent de eerst getekende, dus Albert had goed vertrouwen in hem en dat heeft hij waar gemaakt.
De moeder van deze St. Vincent-kanjer is een kind van de 3x 6e nationaal (de stammoeder) met een ingeteelde Smaragd (broer x zus) van Wim van Leeuwen (een ingeteeld naar de Smaragd met een ingeteelde van de zus van de 1e nat Barcelona van Laban van Noordenne (Ook door Wim van Leeuwen gekweekt). Kinderen van deze koppeling zijn weer op elkaar gezet en een kind hieruit stond gekoppeld aan de stammoeder. Vader is van Jan Doppenberg … uit de 5e nationaal St. Vincent met de 2e nationaal St. Vincent.
 
Het seizoen
Het seizoen is gestart met 120 vliegduiven (de helft jaarlingen). Naast de vliegploeg heeft Albert nog 17 kweekkoppels. Voor zichzelf heeft hij in 2018 100 jongen gefokt. Dat zijn er normaal 70-80. Waarom het er nu meer zijn, weet Albert ook niet te vertellen. Het ging vanzelf.


Hoeveel meter hok heb je tot je beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld? Onze schilder in ruste: ‘Negen meter vlieghok op de zolder voor de oude vliegers en beneden 8 meter met een ren voor de jongen en de kwekers. De kweekduiven zijn half februari gekoppeld. 10 eieren waren toen bevroren, want dat was in die koude winterweek. De vliegers zijn 15 april gekoppeld voor de pennenrui en om de vormpiek wat later in het seizoen te krijgen. De winnende duif heeft 2 jongen groot gebracht. Het nest erna is hij op eitjes op St. Vincent ingemand. Ik kijk niet naar middag of ochtendlossing, maar na de stand (iets minder belangrijk) van de duif en vooral naar de vorm van het moment. Vanaf het begin van het seizoen zijn de duiven ingespeeld.’ Albert benut verschillende mogelijkheden: de afdelingsconcoursen van de eigen afdeling 7, de samenwerking-africhtingen met Brabant 2000 op zondag en de doordeweekse inkorvingsmogelijkheid in Rosmalen. Hij is nestspeler en benut al deze mogelijkheden zodat de nesten niet snel overstuur raken en om ritme te houden. De St. Vincent-winnaar: ‘Het gaat om ritme … minder om kilometers. Ik speel in tot de eerste dagfondvlucht. Daarna alleen marathonvluchten en ik rijd wekelijks naar Maastricht … op een dag dat het uitkomt.’
 
Het systeem
Albert voert het voer van Jan de Werd, de Patagoon, van €12,50 per zak. Na het seizoen krijgen ze 25% Gerst. In de winter, vanaf de kerst, krijgen de duiven 75% Gerst. Dit graan haalt hij bij de boer. Vanaf het begin van het seizoen krijgen de duiven weer 25% Gerst. Het is belangrijk dat de duiven niet te vet zijn … dan trainen en vliegen ze beter. Ze komen zo ook niet vet uit de winter. In het seizoen is het belangrijk dat je werkt naar een hoogtepunt. Je kunt geen maanden achtereen pieken. De duiven krijgen tot half mei 25% Gerst … daarna gaat het eruit en dan komt er energiemix bij en extra maïs (van dezelfde boer). Iedere dag krijgen de duiven vers grit. Medisch wordt er weinig gedaan. Ze worden wel gecontroleerd door Nanne Wolff. Albert: ‘Duiven moeten van nature gezond zijn. Zieke duiven moeten maar dood gaan. Toen ik er zo over ging denken, gingen er 20 duiven dood. Later vielen er minder slachtoffers en na een paar jaar ging er niets meer dood. De duiven krijgen niets. Alleen een combi-enting voor paramixo en paratyphus. Er is weleens een duif die besmet is met coli of het geel, maar dat herstelt zichzelf. Ik geef geen natuurproducten uit een pot of fles voor de duiven. Wel dingen uit de natuur … paardenbloemen en Asprilla-algen.’ Hij heeft dit van een professor in de ortho-monuculaire geneeswijze.
 
De Beleving
Hoe beleef je de duivensport? De man uit Kerkdriel: ‘De duivensport loopt terug en veel mensen klagen over van alles en nog wat. Albert houdt van een positieve manier van kijken op zijn hobby. Probeer plezier te maken met elkaar en in de vereniging én met elkaar de schouders eronder te zetten. Dat geldt ook voor willen presteren. Als duivenliefhebber moet je het zien. Als je het niet ziet, moet je luisteren naar goede liefhebbers en dat toepassen. Dat mankeert er helaas vaak aan.’ Albert beleeft zelf veel plezier aan de duivensport. Albert: ‘Mijn vrouw is barvrouw. Samen en met veel plezier met mevrouw Tilly Vogel. De sfeer in de club is goed. Ik hoop dat ze dit nog lang mogen doen. Op 23 september organiseren we een tijdrace vanuit Maastricht. Vanaf één hok. Mijn mede-bestuurslid Jan Hooymans zorgt voor de aankleding (muziek). Er is genoeg te eten en te drinken en het is reuze-gezellig.


Heb je andere liefhebbers waar u mee samenwerkt? Albert: ‘Ik werk samen met Jan Doppenberg en Henny Wennekers. Ik heb duiven van Piet Kuijpers, Ben van Holland, Wim van Leeuwen en Nanne Wolff en ik heb diverse leuke contacten. Ik geniet ook op deze manier van de duivensport.’
 
Tot Slot
Albert: ‘Jeroen van Heumen uit Oss had nog nooit gehoord van een graanjong onder een broedende duif schuiven. Op Marseille had hij dat ook gedaan. We zijn benieuwd.’ Albert heeft nu twee toppers op het hok. De snelste duif van sector 3 en 4 van Pau 2017 (9e internationaal) en de winnaar van St. Vincent ZLU 2018 bij de Fondunie 2000. Hij is blij met de vroege duif! Albert … van hart gefeliciteerd met deze overwinning en succes de komende weken !!!
 

 
Terug