Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Jan Hommes en znn, Akersloot, winnen Perpignan in de Fondunie 2000

Als je een geweldig seizoen hebt, dan denk je weleens bij jezelf: Kan het nog beter? Zit er misschien een overwinning in? Misschien dat de mannen achter de naam J. Hommes en znn dat een keer bij zichzelf gedacht hebben. Of ze dat nu wel of niet hebben gedacht, dat maakt niet zoveel uit … het feit ligt er inmiddels dat het nog beter kon, want wat een slotweekend mochten deze mannen meemaken. De 1e nationaal Perigueux in sector 2 en de 2e nationaal Perpignan met de overwinning van de Fondunie 2000 erbij. Daar komen prachtige series bij op beide vluchten. Onvoorstelbaar goed. Een weekend om nooit te vergeten!
 

Perpignan Fondunie 2000
In het concours van de Fondunie 2000 waren 835 duiven mee. De lossing was vrijdagochtend om 7 uur. Zaterdagmiddag viel de snelste duif van de Fondunie 2000 in Akersloot, bij Jan Hommes en zijn zonen Nick en Rens. Zij klokten om 13.08 uur op een afstand van 1.113 km. De winnende snelheid was 825 mpm. Jaap Mazee uit Ens had de tweede duif, die 24 mpm minder snel was dan de winnende duif. Het brons was voor Richard Kuijer uit Maarssen. De top 10:
1. Jan Hommes en znn, Akersloot
2. Jaap Mazee, Ens
3. Richard Kuijer, Maarssen
4. Piet Westerlaken, Veenendaal
5. Rob Timmermans, Schellingwoude
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. Jelle Jellema, Nijverdal
8. Jan Morsink, Marle
9. Mike Peereboom, Amstelveen
10. Jan Hommes en znn, Akersloot


Jelle Jellema had met 29 duiven mee en 19 prijzen een prima vlucht. Richard Kuijer uit Maarssen had 5 duiven mee en 4 prijzen. Harry Hendriks uit Vinkeveem had 6 duiven mee en 5 prijzen. Hij begint met de 19e prijs. Sam de Jong uit Heemskerk had één duif mee en pakte de 21e prijs.
 

De winnende liefhebbers
De Comb. J. Hommes en znn bestaat uit vader Jan (60) en zijn zonen Nick (26) en Rens (18) uit Akersloot. Jan is uitvoerder in de bouw, maar nu nog herstellende van een zware operatie, Nick is veiligheidskundige en Rens is timmerman.
Jan is als kleine jongen (door een vriend) samen met zijn broer Frans met duiven begonnen. Nick en Rens zijn er beiden op een natuurlijke manier ingegroeid. Vanaf het jaar 2007 vliegen ze onder de naam Comb J. Hommes en znn, daarvoor werd er gespeeld onder de naam Gebr. Hommes toen nog in Uitgeest en later (1993) in Akersloot.
De eerste duiven kwamen van Bart Kraak Enkhuizen voor 1 gulden 25 per stuk. Dat zijn nog eens prijzen! Het leuke is dat één van deze duiven 4 jaar later duifkampioen dagfond werd. Later werd er gestart op de overnacht en kwamen de duiven van Henk Hendriks uit Wormer, overwegend Van der Wegen en het oude eigen soort waar in Uitgeest mee werd gevlogen. Nu zitten er nog veel duiven met dat bloed bij de huidige vliegduiven.


Over hoeveel hokken beschikken jullie? Nick: ‘Wij hebben een zolderhok waar alleen met oude duiven op gespeeld wordt. Deze is 8 meter lang. We hebben een tuinhok van ongeveer 14 meter deze is verdeeld in 1 afdeling voor oude duiven (2 jaar en ouder), 1 afdeling voor jaarlingen en dan 4 afdelingen voor jongen.’


Hoe ziet de huidige duivenstam eruit? De toppers uit Akersloot: ‘Wij hebben veel verschillende soorten duiven zitten, duiven van: Tinus Thijen (lijn 404), Comb van der Plas (kinderen Red Rum en Kojak en Der Jan), Gebr. Holleman, Marlon Kok, Rob Timmermans, Kees Droog, Willem van Wieringen, Dutch Day Racers, Verweij-de Haan, Marcel Tromp en nog een aantal. Hier proberen we ieder jaar versterking bij te zoeken. Ons eigen oude soort waar, overwegend Van der Wegen in zit, zit nog steeds in de stam en onze 18e Nat Barcelona 2000, een duivin van 1996 afkomstig Hessel Bays uit Den Helder.’


 

De winnende duif van Perpignan
Jan, Nick en Rens hebben Perpignan in de Fondunie 2000 gewonnen met ‘de 956’ van 2014. Deze bonte duivin wint de 2e Nationaal en Internationaal en de 1e Internationaal duivinnen. Zij is op een afstand van 1.113 km geconstateerd om 13:08:06.
De winnende krasbonte duivin gaat door het leven als ‘Miss Tarbes’. Zij is ingekorfd op 10 dagen broeden. Nick: ‘Al onze duiven worden op nest gespeeld en het maakt niet echt uit op welke stand ze mee gaan.’ De vader van deze duivin komt van Comb van der Plas uit Rijnsburg en heeft als ouders ‘Kojak’ en ‘dochter Rem Rum’. De moeder komt bij Tinus Thijen vandaan is een kleindochter van ‘de 404’ van Sam de Jong. Deze duivin is ook al moeder van ‘de 174’, die 2 keer 3e duifkampioen is geworden van Afdeling 6.
‘Miss Tarbes’ won eerder de 37e Sector 2 Dax 2017 tegen 2.145 duiven, de 66e Sector 2 Bordeaux 2016 tegen 3.340 duiven, de 95e Nationaal Perpignan 2017 tegen 4.789 duiven en de 228e Sector 2 Tarbes 2015 tegen 2.217 duiven (als Jaarling). En nu dus: 1e Internationaal duivinnen, 2e Internationaal tegen 12.353 duiven en 2e Nationaal 3.778 duiven. Prachtig!
De heren Hommes: ‘We hadden 10 oude duiven mee en er spelen er waarschijnlijk 8 prijs. Onze 2e duif speelt de voorlopige 42e nationaal en de 3e 70e nationaal.’ Een fantastische uitslag!
 

Het seizoen
De Perpignan-winnaars van de Fondunie 2000 en Perigueux-winnaars van sector 2 zijn dit jaar gestart met 90 koppels nestduiven. Jan, Nick en Rens: ‘Op ons kweekhok zitten 32 koppels en deze brengen 4 rondes groot. Na 2 ronden worden ze om gekoppeld.
De duiven zijn dit jaar half april gekoppeld en hebben toen hebben alle vliegkoppels 1 jong groot gebracht. We proberen dan van de betere vliegers en soms ook van een of een paar leuke jaarling-koppels jongen te ringen. De duiven gaan, als het goed weer is, mee met de afdeling of andere midweekse vluchten. We zorgen dat ze 1.500 tot 2.000 invliegkilometers hebben gemaakt voordat ze aan hun eerste grote opdracht beginnen. Vanaf 2 weken voor de eerste grote vlucht worden ze met de Pyreneeën-club van Egmond wekelijks op 100 kilometer afgericht. Dit gebeurt tot en met het weekend voor inkorving van Perpignan en de laatste middagslossingsvlucht.
Wij voeren 7 verschillende mengelingen door elkaar. Dit doen we om een mengeling te creëren die heel divers is en heel vetrijk. De merken die wij voeren zijn: Beyers Kopman All-in one en Vandenabeele, Van Robaeys Vlucht Exclusief en Rui Exclusief, Championsmix en NPO mix van Embrechts Theunis, Variamax van Mariman en daarnaast komt er extra hennep, rode en gele mais in het voer.
Naar de vlucht toe krijgen de duiven vanaf 4 dagen voor inkorven een potje naast de broedschotel. Dit wordt gevuld met een hele vette mengeling met TOVO, snoepzaad en hennep. Voor de rest krijgen de duiven om de dag vers grit van verschillende merken.
Op medisch gebied hebben de vliegers een geelkuur gehad medio/eind mei en tijdens de vluchten is er op gevoel wat voor de koppen gegeven. Wij hebben een week voor inkorven van Perpignan en Perigueux een Magic-Pil opgestoken. Tijdens de vluchten zijn wij niet naar de dierenarts geweest. Medio januari hebben ze paratyfus enting gehad en in maart de verplichte paramixo enting. Wanneer de duiven niet in orde zijn, zal er zeker ingegrepen worden op advies van de dierenarts. Als het goed gaat, moet je er niet veel aan doen, want dan bestaat de kans dat je forme-verlies krijgt.
 

Tot Slot
Nick: ‘Soms gaat het niet zoals je wilt. Bijvoorbeeld: De winnares van Perpignan heeft op Dax dit jaar haar prijs gemist en kwam een dag later heel fris thuis. We hebben haar toen wekelijks gespeeld met de Pyreneeën-club en kwam toen opvallend goed af en vertoonde en goede forme. Tijdens het inkorven zei de inkorver: Dat wordt jullie eerste! Toch wel knap dat ze het dan toch waarmaakt!’
Jan, Nick en Rens welgemeend: ‘Wij willen iedereen bedanken voor alle spontane felicitaties en reacties, die wij gehad hebben onze dag kon niet meer stuk!’ Mannen ik wil jullie nogmaals feliciteren met dit geweldige duivenweekend. Jullie kunnen hier een heel najaar en winterseizoen van nagenieten. Verder wil ik Jan sterkte wensen met het herstel van de operatie en dat je weer ‘de oude’ mag worden … in ieder geval voor het grootste en belangrijkste deel. Gezondheid is belangrijker dan duiven, maar als je duiven het zo doen als afgelopen seizoen en in het bijzonder afgelopen weekend is dat een geweldige opkikker !!! Mannen bedankt voor de samenwerking met het maken van dit verslag!
 

 
Terug