Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Comb. Hommes en Znn - Keizerkampioen Fondunie 2000

 

 

 

Jan Hommes en Znn, Akersloot, Keizer Kampioen Fondunie 2000


Een jaar kan vreemd verlopen. Als je met Oud en Nieuw vooruitblikt naar het komende jaar dan hoop je dat je gezond blijft. Dat heb je vooral als je een bepaalde leeftijd hebt of als je het nodige al hebt meegemaakt op dat gebied en je weet dat het niet vanzelfsprekend is. Verder hoop je dat je leuk werk mag hebben en houden. Natuurlijk hoop je even eens met je hobby veel plezier te beleven en wat te presteren. Dan maakt het niet uit of je streberig bent of een echte hobbyist. Ik weet niet wat er met Oud en Nieuw door de hoofden van Jan, Nick en Rens speelden … ik denk wel dat ze niet gedacht hadden wat er zou gebeuren wat er achteraf wel is gebeurt.

Jaar met ups en downs

In het voorjaar bleek Jan ernstig ziek te zijn. Hij moest daarvoor intens behandeld worden, waarvan een zware operatie een onderdeel was. Dat waren zorgelijke en onzekere tijden voor Jan en zijn gezin. Duivensport wordt dan een stuk minder belangrijk. Maar duivensport kan ook therapeutisch werken. Als je weet hoe een traject eruit gaat zien en je weet waar je doorheen moet, kan de omgang met de duiven een prachtige afleiding zijn. Door met je eigen beesten om te gaan, kun je je zinnen verzetten en genieten van ‘even wat anders’. Gelukkig ging het met Jan steeds beter. Natuurlijk hakt het er enorm in en is het een aanslag op je conditie. De goede lijn werd in ieder geval ingezet toen de operatie achter de rug was. Gelukkig kan Jan zeggen, dat het steeds beter gaat en er weer ‘muziek’ in zit. Met ‘de grote afleiding’ ging het dit jaar ook steeds beter. De duiven van Jan, Nick en Rens hadden een prima start en de prestatiecurve ging steeds verder omhoog. Dit ging door tot het finale-weekend van het marathonseizoen. In dat weekend wonnen de mannen uit Akersloot de 2e (Inter)nationaal Perpignan (1e van de Fondunie 2000) en nationaal Perigueux in sector 2. Na dit goede seizoen pakten vader en zonen verschillende 1e kampioenschappen in groot verband, waaronder de titel Keizer Kampioen van de Fondunie 2000.

De liefhebbers

De Comb. J. Hommes en Zonen bestaat uit vader Jan (60) en zijn zonen Nick (26) en Rens (19) uit Akersloot. Jan is uitvoerder in de bouw, Nick is veiligheidskundige en Rens is timmerman.
Jan is als kleine jongen (door een vriend) samen met zijn broer Frans met duiven begonnen. Nick en Rens zijn er beiden op een natuurlijke manier ingegroeid. Vanaf het jaar 2007 vliegen ze onder de naam Comb J. Hommes en znn, daarvoor werd er gespeeld onder de naam Gebr. Hommes eerst nog in Uitgeest en later (1993) in Akersloot.
De eerste duiven kwamen van Bart Kraak Enkhuizen voor 1 gulden 25 per stuk. Dat zijn nog eens prijzen! Het leuke is dat één van deze duiven 4 jaar later duifkampioen dagfond werd. Later werd er gestart op de overnacht en kwamen de duiven van Henk Hendriks uit Wormer, overwegend Van der Wegen en het oude eigen soort waar in Uitgeest mee werd gevlogen. Nu zitten er nog veel duiven met dat bloed bij de huidige vliegduiven.
Over hoeveel hokken beschikken jullie? Nick: ‘Wij hebben een zolderhok waar alleen met oude duiven op gespeeld wordt. Deze is 8 meter lang. We hebben een tuinhok van ongeveer 14 meter deze is verdeeld in 1 afdeling voor oude duiven (2 jaar en ouder), 1 afdeling voor jaarlingen en dan 4 afdelingen voor jongen.’
Hoe ziet de huidige duivenstam eruit? De toppers uit Akersloot: ‘Wij hebben veel verschillende soorten duiven zitten, duiven van: Tinus Thijen (lijn 404), Comb van der Plas (kinderen Red Rum en Kojak en Der Jan), Gebr. Holleman, Ys Kaptein, Marlon Kok, Rob Timmermans, Kees Droog, Dirk Pals, Willem van Wieringen, Dutch Day Racers, Verweij-de Haan, Marcel Tromp en nog een aantal. Hier proberen we ieder jaar versterking bij te zoeken. Ons eigen oude soort, waar overwegend Van der Wegen in zit, zit nog steeds in de stam en onze 18e Nat Barcelona 2000, een duivin van 1996 afkomstig Hessel Bays uit Den Helder.’

Het seizoen

De Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000 zijn dit jaar gestart met 90 koppels nestduiven. Jan, Nick en Rens: ‘Op ons kweekhok zitten 32 koppels en deze brengen 4 rondes groot en worden medio half december gekoppeld. Na 2 ronden worden ze om gekoppeld.

De vliegduiven zijn dit jaar half april gekoppeld en hebben toen alle vliegkoppels 1 jong groot gebracht. We proberen dan van de betere vliegers en soms ook van een of een paar leuke jaarling-koppels jongen te ringen. De duiven gaan, als het goed weer is, mee met de afdeling of andere midweekse vluchten. We zorgen dat ze 1.500 tot 2.000 invliegkilometers hebben gemaakt voordat ze aan hun eerste grote opdracht beginnen. Vanaf 2 weken voor de eerste grote vlucht worden ze met de Pyreneeën-club van Egmond wekelijks op 100 kilometer afgericht. Dit gebeurt tot en met het weekend voor inkorving van Perpignan en de laatste middagslossingsvlucht.
Wij voeren 7 verschillende mengelingen door elkaar. Dit doen we om een mengeling te creëren die heel divers is en heel vetrijk. De merken die wij voeren zijn: Beyers Kopman All-in one en Vandenabeele, Van Robaeys Vlucht Exclusief en Rui Exclusief, Championsmix en NPO mix van Embrechts Theunis, Variamax van Mariman, Wielink Premium Fond en daarnaast komt er extra hennep, rode en gele mais, snoepzaad in het voer.
Naar de vlucht toe krijgen de duiven vanaf 4 dagen voor inkorven een potje naast de broedschotel. Dit wordt gevuld met een hele vette mengeling met TOVO, snoepzaad en hennep. Voor de rest krijgen de duiven om de dag vers grit van verschillende merken.
Op medisch gebied hebben de vliegers een geelkuur gehad medio/eind mei en tijdens de vluchten is er op gevoel wat voor de koppen gegeven. Wij hebben een week voor inkorven van Perpignan en Perigueux een Magic-Pil opgestoken. Tijdens de vluchten zijn wij niet naar de dierenarts geweest. Medio januari hebben ze paratyfus enting gehad en in maart de verplichte paramixo enting. Wanneer de duiven niet in orde zijn, zal er zeker ingegrepen worden op advies van de dierenarts. Als het goed gaat, moet je er niet veel aan doen, want dan bestaat de kans dat je forme-verlies krijgt.

De 16-2431457, de Kleine Bonte

 

De uitslagen op de ZLU-vluchten

Pau 23 juni tegen 3.551 duiven: 10 mee 5 prijzen: 54, 296 enz.
Agen jaarlingen ZLU 29 juni tegen 4.776 duiven: 8 mee 2 prijzen: 51 en 219
Agen ZLU 29 juni tegen 5.754 duiven: 13 mee 2 prijzen: 397 en 413
Barcelona 7 juli tegen 3.912 duiven: 12 mee 7 prijzen: 58, 463 enz.
Internationaal 10 van de 12 en tevens winnaars Beker van Vlaanderen
St. Vincent ZLU 13 juli tegen 2.570 duiven: 8 mee 5 prijzen: 111, 128, 164, 191 en 627
Marseille 19 juli tegen 2.750 duiven: 9 mee 3 prijzen: 74, 259 en 311
Narbonne 27 juli tegen 3.082 duiven: 8 mee 4 prijzen: 55, 108, 195 en 415
Perpignan 3 augustus tegen 3.778 duiven: 10 mee 6 prijzen: 2, 42, 70, 226 enz.
 
De toppers op de ZLU-vluchten

14-1849956 - Miss Tarbes.

Het vlaggenschip van de ZLU-ploeg is natuurlijk ‘de 956’ van 2014. Deze bonte duivin wint de 2e Nationaal en Internationaal en de 1e Internationaal duivinnen. Deze krasbonte duivin gaat door het leven als ‘Miss Tarbes’. Zij is ingekorfd op 10 dagen broeden op Perpignan. Nick: ‘Al onze duiven worden op nest gespeeld en het maakt niet echt uit op welke stand ze mee gaan.’ De vader van deze duivin komt van Comb van der Plas uit Rijnsburg en heeft als ouders ‘Kojak’ en ‘dochter Rem Rum’. De moeder komt bij Tinus Thijen vandaan is een kleindochter van ‘de 404’ van Sam de Jong. Deze duivin is ook al moeder van ‘de 174’, die 2 keer 3e duifkampioen is geworden van Afdeling 6. ‘Miss Tarbes’ won eerder de 37e Sector 2 Dax 2017 tegen 2.145 duiven, de 66e Sector 2 Bordeaux 2016 tegen 3.340 duiven, de 95e Nationaal Perpignan 2017 tegen 4.789 duiven en de 228e Sector 2 Tarbes 2015 tegen 2.217 duiven (als Jaarling). En nu dus: 1e Internationaal duivinnen, 2e Internationaal tegen 12.353 duiven en 2e Nationaal 3.778 duiven. Prachtig!
‘De 874’ van 2012 wordt ‘De Barcelona 2’ genoemd. Dit heeft zij verdiend doordat zij 4 prijzen op Barcelona won. In 2015 won ze de 122e nationaal Barcelona tegen 5.183 duiven en afgelopen jaar de 58e nationaal Barcelona tegen 3.912 duiven. Ze wordt daarmee 5e Nationale As-duif over 4 jaar en 12e Internationale As-duif over 4 jaar. ‘De 58’ van 2008 is haar vader. Hij was een goede vlieger met o.a. de 57e nationaal Pau en de 81e nationaal Bordeaux jaarlingen. Hij is van het oude soort van Jan en zijn broer Frans. De moeder komt van Dirk Pals uit Bovenkerk. Hij heeft deze duif gekweekt uit een Wijnands-doffer (zoon Gouden Barca-duif) en een duivin van de comb. Stephane Depasse en Jo Lardenoye (dochter Di Stefano).
‘De 457’ van 2016 heet ‘De Kleine Bonte’. Deze doffer won de 42e nationaal Perpignan tegen 3.778 duiven. Hij komt uit een doffer (‘De Scheele’), die o.a. 36e nationaal Cahors Ochtendlossing won en vader is van verschillende goede vliegduiven. Hij komt uit een doffer van Willen van Wieringen en een duivin van Tinus Thijen (Inteelt ‘404’ van Sam de Jong). De moeder van ‘De Kleine Bonte’ komt uit twee duiven van plaatsgenoot Ysbrand Kaptein (Zoon Narbonne met Dochter Irun).
De 2017-1174516 is een duivin. Zijn mag in dit verslag niet ontbreken. Ze won de 51e nationaal Agen jaarlingen ZLU tegen 4.776 duiven. Later in het seizoen won ze de 1e nationaal Perigueux in sector 2. Een fantastische topper. De moeder van deze duif  komt bij de Dutch Day Racers vandaan en is ook al grootmoeder van ‘Kaij Verbeij’ van Janus Kat en Zn. De vader van de winnende duivin komt van de Gebroeders Holleman uit Tienhoven. Hij is een volle broer van de eerste duif van Agen ZLU bij de gebroeders en speelde de 13e nationaal jaarlingen.
           
De Beleving

Deze kampioenen beleven de sport als familiesport. Niet alleen de mannen, maar ook hun neef is weer  gestart met duiven. Hij zal op eigen naam gaan vliegen met duiven van Jan en zijn zonen. Jan, Nick en Rens worden volledig gesteund door hun moeder en vrouw.
Met de Pyreneeën-club wordt veel afgericht. Deze club bestaat uit een 20-tal liefhebbers. Op zaterdagochtend wordt ingemand voor de lapvlucht en na het inkorven is er koffie met gebak. Het is altijd een hele gezellige ochtend en ze hebben ook een onderlinge competitie.
Wat is er leuk aan de duivensport? Nick, namens het drietal: ‘In ieder geval niet altijd het negatieve over de lossingen en het verspelen van de jonge duiven. Het klimaat verandert en daar zullen de duiven zich op aan moeten passen. Het leuke is wel dat we samen (tegen elkaar) de strijd aan gaan en dan een vroege duif thuiskrijgen … dat is het echt het mooiste aan de sport en de gezelligheid die het met zich meebrengt en het respect die de liefhebbers voor elkaar hebben. Zo hoort het!
Soms gaat het niet zoals je wilt. Bijvoorbeeld: De winnares van Perpignan heeft op Dax dit jaar haar prijs gemist en kwam een dag later heel fris thuis. We hebben haar toen wekelijks gespeeld met de Pyreneeën-club en kwam toen opvallend goed af en vertoonde en goede forme. Tijdens het inkorven zei de inkorver: Dat wordt jullie eerste! Toch wel knap dat ze het dan toch waarmaakt!’

17-1174516.

Tot Slot

Familie Hommes: ‘Inmiddels is vliegseizoen 2018 voorbij en 2019 komt er aan. De voorbereidingen voor het nieuwe seizoen worden getroffen en we staan allemaal weer op nul. Een aantal goede vliegers en de twee winnaressen van het laatste weekend (Perigueux en Perpignan) gaan ons kweekhok versterken en hopen hiermee weer vooruit te komen.’ Jan, Nick en Rens bedankt voor de medewerking aan dit verslag. Verder wil ik jullie nogmaals feliciteren met het goede seizoen en het Keizer Kampioenschap van de Fondunie 2000. Het laatste woord is aan de Kampioenen: ‘Wij wensen ook alle andere liefhebbers een goed seizoen, volgend seizoen en een goede gezondheid.’
 

Jaco van Nieuwamerongen
 

 
Terug