Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Comb. Baas-Berg, De Kwakel, winnen Pau Internationaal en ook bij de Fondunie

De aftrap voor het Internationale (ZLU) seizoen werd zaterdagochtend om 8.15 uur gegeven. Een dag later dan gepland vanwege de regen van vrijdag. Het werd een vlucht met een open karakter, geen hindernissen in de vorm van buien onderweg, een kalme wind tegen en een behagelijke temperatuur. In Frankrijk vielen de duiven op zaterdagavond met een goede regelmaat. Echter de snelste duif viel niet in Frankrijk of Engeland (wat lange tijd zo leek te worden), maar in De Kwakel, een dorpje onder de rook van Aalsmeer. De eigenaren van de internationaal winnende duif zijn Paul Baas en Richard van den Berg oftewel de Comb. Baas-Berg. Een combinatie die pas enkele jaren samen bezig is en die in deze paar jaar al verschillende geweldige prijzen hebben binnengehaald. Nu hebben ze een echte parel aan hun kroon … De 1e Internationaal Pau 2019. Natuurlijk zijn deze Internationale winnaars ook de winnaars bij de Fondunie 2000. Dat we in ons werkgebied wederom een Internationale winnaar hebben, maakt ons als bestuur erg trots!
 
De Fondunie 2000
In de Fondunie 2000 waren 941 duiven mee. Comb. Baas-Berg klokte hun winnende duif om 5.48 uur op een afstand van 1.064 km. Hiermee kwam de snelheid van de Internationale Winnaar op 1.138 mpm. Nummer twee lag 155 mpm achter. Dit was R.A.M. de Jong uit Roelofarendsveen. Hij versloeg op zijn beurt Gijs Steinman uit Houten. De Top 10:
1. Comb. Baas-Berg, De Kwakel
2. R.A.M. de Jong, Roelofarendsveen
3. Gijs Steinman, Houten
4. Gerard van Tuyl, Hellouw
5. Gertjan Rigter, Amstelveen
6. G.J. van Houten, IJsselstein
7. Jelle Jellema, Nijverdal
8. Comb. Baas-Berg, De Kwakel
9. Jaap Mazee, Ens
10. Frank Hage, Woerden

De Comb. Baas-Berg uit De Kwakel hadden 6 duiven mee en 4 prijzen. Gertjan Rigter had 10 duiven mee en 7 prijzen. Jan Hommes en znn uit Akersloot begonnen het seizoen ook sterk met 12 duiven mee en 10 prijzen. De eerste twee duiven zaten op de plekken 13 en 16.
 

De liefhebbers
Deze super-combinatie bestaat uit twee neven. Paul Baas, 51 jaar, is de jongste neef en woont aan de Boterdijk in De Kwakel. Hij is werkzaam in de chemische industrie (Quaker) als supervisor productie. De tweede neef is Richard van den Berg, 56 jaar, woont ook aan de Boterdijk in De Kwakel. Richard is werkzaam als zelfstandig ondernemer in de woninginrichting. Richard: ‘Wij zijn in de duivensport terecht gekomen door Theo Baas. Theo was mijn oom en Pauls vader. In 1974 kreeg ik mijn eerste duif van Ome Theo en Paul heeft jaren met zijn vader in combinatie gevlogen. Op vluchten dat het goed gaat, denken we aan hem. Zoals afgelopen weekend. Hij is te jong op 61-jarige leeftijd overleden. Deze overwinning is ook voor hem.
Wij bezitten sinds onze samenwerking 5 hokken. 3 Hokken hebben een lengte van 4 meter en 2 hebben een lengte van 7 meter. Drie hokken hebben een serre.
Wij hebben drie lijntjes waar we mee spelen. De “Tim” is van Tim Hage. Zijn vader won de 1e nationaal Cahors Sector 2 en zijn moeder is Het Kweekmoedertje 2. De “Vino” is soort Jacobs maal Wim Gerritsen. “Mr. Bean” is een andere topper. Hij komt uit Volkens  maal eigen oude dagfond-soort. Wij bezitten ongeveer 30 vliegkoppels. Verder hebben wij 10 kweekkoppels.’

De winnende duif
De winnende duif is een duivin. Zij is omgedoopt in Paulien. Zij is gespeeld op 14 dagen broeden. Zij komt uit een zoon van Tim. Deze zoon won zelf o.a. de 14e nationaal Mont de Marsan ZLU. Deze vader  van 2014 is nu al de vader van o.a. de 18e nationaal St. Vincent en dus de internationale winnares van Pau 2019. De moeder heeft als grootouders Vino, Bolletje, Milos en ‘De 66’.
Pau 2019 is voor de internationale winnares haar 5e prijs op de ZLU van de vijf maal inkorven. Vorig jaar won ze de 26e nationaal Pau.
 
Het seizoen
In maart zijn de duiven gekoppeld. De winnende duivin heeft geen jong grootgebracht. Aan het begin van het seizoen zijn de vliegduiven op weduwschap ingevlogen en daarna op een neststand gebracht voor de diverse vluchten.
De duiven krijgen voer van Versele Laga (Champion Plus en Gerry Plus). Daarbij komt nog een zak Energy Mix. Naast dit voer krijgen de duiven pinda’s, Tovo, hennep, witzaad, snoep en diverse gritsoorten en piksteen. De duiven worden gecontroleerd door Fred Stet uit Monnickendam. Als het goed is, dan krijgen de duiven niets.
 
De Beleving
Duivensport wordt door de mannen gezien als pure afwisseling van de drukte van het werk. De neven Paul en Richard zien het als een hobby, niets moet. Vooral veel plezier hebben is belangrijk.
Het mooie van de duivensport is het creëren van de optimale omstandigheden en verzorging, zodat de duiven een topprestatie kunnen neerzetten.
 
Tot Slot
Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Paul: ‘Omdat er zaterdagavond nog geen duiven in Nederland waren en in België één, waren de mannen nog lekker ontspannen. Die ochtend vroeg zat er een jaarling in de spoetnik van de dag ervoor. Na deze te hebben binnen gelaten liep Richard naar buiten en zag een duif op de vensterbank tegen een ruitje zitten. Dat was mooi … De klok werd snel aangezet en Paulien kon worden geconstateerd. Na het melden was en bleef de duif nummer 1 !!! Wat een dag !!! We zijn super blij zijn met deze prestatie en natuurlijk heel trots op Paulien.’ Dat is volkomen terecht, mannen. Richard en Paul nogmaals gefeliciteerd met deze kraker van een overwinning en succes de komende weken.
 
Jaco van Nieuwamerongen

 
Terug