Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Harrie Kalter, IJsselmuiden, wint Pau in de Fondunie 2000

Het is halverwege juli en normaal gesproken zitten we al aan onze vijfde ZLU-vlucht. Iedereen weet dat het in 2020 allemaal anders is. We mogen blij zijn dat we nog een ingekort en uitgesteld marathonseizoen hebben. Dat zijn we ook. Afgelopen weekend was de start van het ZLU-programma. We begonnen met de vlucht waar we traditioneel mee starten … Pau. De duiven werden zaterdagochtend om 7.15 uur gelost met in het begin een NW wind. Later draaide de wind naar West en zelfs een stukje Zuidwest. In Nederland vielen zaterdagavond vijf duiven, waarvan er vier in Sluis moesten zijn bij Martin de Poorter. In de nacht kwam daar een duif bij van Frank Zwiers. In de vroege ochtend ging het al snel weer los met een duif van Jeroen van Heumen uit Oss. In het werkgebied van de Fondunie 2000 viel de eerste duif in IJsselmuiden bij Harrie Kalter. Hij was niet alleen de winnaar bij Fondunie 2000, maar ook nationaal en internationaal … een geweldige prestatie !!!


Pau Fondunie 2000
De winnaar bij de Fondunie 2000 is eveneens de Internationale winnaar. Deze eer komt toe aan Harrie Kalter uit IJsselmuiden. Hij klokte zijn winnende duif om 6.14 uur op een afstand van 1.131 km. De winnende snelheid komt hierbij op 1.131 mpm. Dit was 82 mpm sneller dan de nummer twee. Deze duif is eigendom van Tim Hage uit Woerden. De derde plaats is voor Jelle Jellema die hiermee het podium vol maakt. De Top 10:
1. Harrie Kalter, IJsselmuiden
2. Tim Hage, Woerden
3. Jelle Jellema, Nijverdal
4. Kees Droog, Andijk
5. Henk Gerritsen, Woerden
6. Jos Voortman, Maarssen
7. IJsbrand Kaptein, Akersloot
8. Frank Hage, Woerden
9. Bennie Homma, Balk
10. Jelle Jellema, Nijverdal
Harrie Kalter had een prachtige uitslag. Hij had 27 duiven mee en tweederde deel haalden prijs. Zijn tweede duif behaalde de 23e prijs. Mike Peereboom uit Amstelveen had 7 prijzen en hij had er maar 1 meer mee. Hij begon op de plaatsen 22, 33 en 45.


 

De winnende liefhebber
De winnaar van Pau is de 60-jarige Harrie Kalter uit IJsselmuiden. Hij was glastuinbouwer van beroep en teelt de groente komkommer. Een toepasselijke groente voor een duivenliefhebber. Hij heeft een aantal jaren terug, in 2016, het bedrijf verkocht wat hij samen met zijn broers had. Nadien is hij verhuisd naar zijn huidige adres … aan dezelfde straat.
Harrie is opgegroeid tussen de duiven. Zowel zijn vader als andere familieleden waren duivenliefhebber. Als 8 jarige jongen is hij al gestart met het houden van duiven … met hulp van zijn vader.
Vanaf 1980 is Harrie gaan bouwen aan een sterke duivenstam. Dit waren in die jaren duiven van het Aarden-soort, Familie De Weert, Jac. Wolff, Stichelbaut en Smet-Mathijs. Veel van deze duiven kwamen via Herman Spekenbrink uit Enter en plaatsgenoot Wielink.
De duiven hebben de beschikking over een zolderhok van 10 bij 7 meter. Hierin zitten 4 afdelingen voor de vliegers, 2 voor de jonge duiven en een afdeling voor de kwekers.


De winnende duif
De winnende topper is een duivin. Het is ‘878’ van 2018. Haar naam is ‘Kaysha’ … naar zijn 5-jarige kleindochter die in Ghana woont. Zij is ingemand op eieren van 12 dagen. Pau was haar eerste marathonvlucht. In 2019 is zij driemaal meegeweest op een eendaagse fondvlucht. De vader van deze kanjer komt uit ‘de Barça 621’, gespeeld door de Gebr. Jacobs uit Nes a/d Amstel. Hij won voor hen o.a. de 9e nationaal Perpignan en de 15e nationaal Barcelona. Deze doffer is gekweekt door Gerrit Veerman … uit zijn wereldberoemde ‘Betuwekoppel’. Oma van vaderskant is ‘Zus Barry’.  ‘Barry’ zelf won bij de Gebr. Jacobs 5 prijzen bij de eerste 100 nationaal en daarnaast nog 9 prijzen. De moeder van ‘Kaysha’ komt uit ‘Icarus’ van Arjan Beens en ‘Christy’ van Mark van den Berg. ‘Icarus’ is een goede kweker en komt uit ‘Snelle Jelle’ en ‘Miss Gijsje’ van Arjan. ‘Snelle Jelle’ won o.a. de 2e nationaal Perpignan en ‘Miss Gijsje’ won o.a. 6e NU Brive en 7e nationaal Cahors. ‘Christy’ van Mark van den Berg won o.a. de 1e NPO Orange en de 27e nationaal St. Vincent.


Het seizoen
Harrie is zijn seizoen gestart met 120 vliegduiven. Dit betreft oude duiven, jaarlingen en laatjes van 2019. Daarnaast heeft de beschikking over 25 kweekkoppels.
In maart zijn de vliegers gekoppeld. Ze hebben tweemaal overgebroed. Op het 3e legsel zijn de Pau-duiven ingemand toen de eieren 12 dagen bebroed waren. Ze hebben dus nog geen jongen gehad.
De duiven zijn goed ingevlogen. In totaal hebben ze 2.000 tot 2.500 km gehad met alleen vluchten met één nacht mand … vitesse- en midfondvluchten.
Sinds dit jaar krijgen de duiven voer van Vanrobaeys. Daarnaast krijgen de duiven snoepzaad en pinda’s.
Medisch gezien krijgen de duiven zo min mogelijk, maar wel het noodzakelijke. Ze worden geënt voor paramixo en paratyfus. Ze krijgen een geelpil en een geelkuur en een wormpil als het nodig mocht zijn. Verder het liefst niets meer.


De Beleving
Harrie beleeft de duivensport met heel veel plezier en met de nodige ontspanning. Niets moet … alles mag. Hij krijgt hulp van zijn vrouw Renée als het nodig mocht zijn. De kinderen van hen zijn het huis al uit. Met plaatsgenoot Mark van den Berg (winnaar van twee afdelingsvluchten de laatste weekenden … midfond en Bourges in Afdeling 8) doet Harrie veel dingen samen en heeft Harrie een gezamenlijk kweekhok met marathonduiven.
Het mooie van onze hobby vind Harrie de aankomsten van de duiven … vooral als ze vroeg zijn. Daarnaast geniet hij ook van de verzorging en de contacten met collega duivenmelkers.


Tot Slot
Harrie over de aankomst van de duif: ‘Ik zag haar aankomen uit het zuid zuidoosten. Zij viel op de goot boven de klep waar nog een jaarling van Bourges moest komen. Precies aan de andere kant van het hok. Ik dacht eerst dat het die jaarling was. Toen ik dichterbij kwam zag ik dat het één van de Pau duiven was. Dat is een vroege dacht ik gelijk. Dat ze de 1e Internationaal had gewonnen, kwam ik later pas achter. Geweldig!’
Harrie, nogmaals gefeliciteerd met deze geweldige overwinning en bedankt voor de medewerking.


Jaco van Nieuwamerongen
 

 
Terug