Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Frank Hage, Woerden, wint Agen in de Fondunie 2000

Normaal gesproken is eind juli het eind van het marathonseizoen in zicht. Er rest dan nog Perpignan en dan kunnen de statistieken worden opgemaakt. Dankzij het corona-virus zijn we pas begonnen en gaan we tot half augustus door. In het laatste weekend van juli was het tijd voor Agen ZLU. Een vlucht met een bijzonder, maar wel een vlot, verloop. De duiven werden op vrijdagochtend om 7 uur gelost. De wind was daar WNW en die draaide vrij snel naar West en richting thuiskomst zelfs naar ZW. De snelste duiven in België gingen over de 1.200 mpm. Omdat de wind gunstig was voor Nederland had ik hier hogere snelheden verwacht van de kopduiven. Dat bleef echter uit. Bij ons in Veenendaal (en dat elders in Nederland niet veel anders zijn geweest) trok de lucht in de avond dicht, zodat de duisternis sneller zijn intrede deed, dan verwacht. Veel liefhebbers die een afstand hadden van boven de 960 km gingen teleurgesteld onder de wol, omdat ze geen duif hadden. Het was te lastig voor deze duiven. Dit gold niet voor Frank Hage. Hij pakte om 10 voor 9 zijn eerste duif, een jaarling, en won hiermee de 8e nationaal tegen 5.483 jaarlingen en de 1e van de Fondunie 2000 tegen ruim 3.200 oude duiven en jaarlingen. In 80 minuten pakte hij vier jaarlingen en zijn vijfde was er ook al weer om 5.16 uur op zaterdagochtend. 12 van zijn 18 jaarlingen had hij in de prijzen. Op vrijdagavond pakte Frank ook nog eens 6 van zijn 11 oude duiven en had hij in totaal 9 oudjes in de prijzen. Reden genoeg om het Agen-weekend als fantastisch te ervaren.


De winnende liefhebber

De winnaar van Agen binnen de Fondunie 2000 is Frank Hage uit Woerden. Deze 41 jarige topliehebber is vertegenwoordiger in producten die bouw gerelateerd zijn.  De familie Hage is een duivenmelkers van familie. Door vader Jan en zijn oom Tim Hage is Frank, als vanzelf, in de duivensport gegroeid. Toen Frank niet veel jaren terug achter zijn eigen huis voor zichzelf is gaan spelen kwamen de duiven van Vader Jan en oom Tim. Al vrij snel kwamen daar duiven bij van de comb. Baas-Berg, Verweij-de Haan en Willem v/d Velden.
De duiven hebben de beschikking over een vlieghok voor de oude duiven, die bestaat uit tweemaal 3 meter hok waarvan 1 zolderhok, de jongen hebben een hok van ongeveer 4 meter en de kwekers hebben een hok van 4 meter met zo’n 24 broedhokken.


De winnende duif

De  winnende duif is een jaarling duivin uit 2 duiven van Willem v/d Velden. Hierin zit ook nog onze ‘Martine-lijn’ in vaderskant. ‘Martine’ was 1e Nationale Asduif in 2014 en won o.a. de 8e nationaal St. Vincent ZLU 2012 en de 8e nationaal Cahors Sector 2 beiden in 2012. Zij komt uit een doffer van Dirk Brem (soort Theo Ernest) met een geleende Lazeroms-duivin van Martin Wijtman uit Bodegraven.
Frank: ‘Ik speel al mijn duiven op nest. Deze duivin zat op een jong van een dag of 6. Deze duivin is vorig jaar ingespeeld op de jongen duivenvluchten en dit jaar elke week mee geweest.’
Het seizoen
Het seizoen 2020 is gestart met ongeveer 90 vliegduiven en verder zichzelf kweekt Frank z’n 100 jongen. Van de 25 koppels zitten er ongeveer 8 om echte Barcelona-duiven te kweken.
Frank: ‘Eind februari heb ik de duiven gekoppeld en alle duiven 1 jong groot laten brengen. De winnende duivin zat in het begin bij de jongen duiven en heeft dus geen jong groot gebracht. Toen er plek op het vlieghok kwam, is zij gekoppeld en ze zat nu op haar eerste jong. Om ze op een stand te krijgen zijn de vliegers half juni gekoppeld. Ik speel elke week mijn duiven gewoon in op de club. Het weekend voor een grote vlucht rijdt er een aanhanger van de club naar Meer of ik rij zelf naar de grens.’
Frank vertelt verder: ‘Ik voer voornamelijk voer van Versele Laga en Victory. Van Versele Laga is dit in het begin van het seizoen Gerry Plus met wat Vetrijk. Zodra de midfond begint dan komt daar Victory vlieg bij en Subliem van Versele Laga. Als bijproducten geef ik o.a Tovo, pinda’s, snoepzaad, en schapenvet. Ik kom eigenlijk nooit bij een dierenarts en geef ook geen antibiotica zolang ze in mijn ogen niks mankeren. Als ondersteuning geef ik heel veel producten van Travipharma, de belangrijkste zijn voor mij: Turbo Desinfect, Provibac, Forte Vita, Setrachol, Travi Broncho en Travenatura. Ik ben echt een melker die het bij natuurproducten probeert te houden en ben ervan overtuigt dat op een langer termijn dat meer oplevert dan kuren om te boosten of om ze zo schoon te houden of te krijgen.’


De Beleving

Hoe beleef je de duivensport? Frank: ‘Ik beleef de duivensport voornamelijk op mijn eigen erf met mijn gezin, vader Jan en oom Tim. Vaak komt mijn goede vriend Martijn de Kruijf kijken op de ZLU vluchten en daar wordt ook veel kennis mee uitgewisseld. Mijn vriendin heeft niet zoveel met duiven en die zie je ook niet zo snel in de hokken. Mijn zoontje mag sinds kort weer mee de hokken in na een heel zwaar jaar van ziekenhuis in en uit. Het mooiste van onze hobby blijft het aankomen stuiteren van sommige duiven … daar krijg ik vaak wel kippenvel en een kick van. Dat heb ik ook met het kweken van toekomstige toppers.
Het mooie van de avond vond ik dat Martijn en mijn zwager Marc kwamen kijken. Marc is altijd oprecht geïnteresseerd hoe ik heb gevlogen, maar heeft nog nooit z’n avond aankomst meegemaakt.  Ik vertelde hem dat er duiven kunnen komen maar het kan ook zomaar zo zijn dat hij de hele avond voor niks in de lucht zat te turen. Ik zei hem ook nog dat het mooie van deze vluchten spelen is, dat er opeens een duif aan kan komen steken. Marc werd deze avond op zijn wenken bedient en zag 10 duiven arriveren van de 29 en de een nog mooier dan de ander.
Helaas zit er aan de winnende duif niet echt een verhaal behalve dat ze eerst op het jonge duivenhok zat en op haar eerste jong is ingemand.

Tot Slot
Frank bedankt voor je mooie verhaal. Nogmaals proficiat met je prachtige overwinning in de Fondunie 2000 en je mooie series met zowel je oude duiven als je jaarlingen … ook in de ZLU-uitslagen. Tot slot wens ik je alle succes toe de komende weken.


Jaco van Nieuwamerongen
 

 
Terug