Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Gijs en Wilfred Hamstra, Harderwijk, winnen Agen Fondunie 2000

Je hebt van die weekenden, waar je als duivenliefhebber een leven lang aan terugdenkt. Een weekend waarin alles lijkt te lukken. In het eerste weekend van juli 2021 leverden de duiven van vader en zoon Hamstra een mooi staaltje vakwerk af. Het begon op vrijdagavond met de snelste Nederlandse duif op Agen … een prachtige nationale overwinning! Natuurlijk zijn ze ook de winnaar in het concours van de Fondunie 2000. Ook de tweede duif van de mannen zat er goed bij in de Top 10 van de Fondunie 2000 tegen ruim 3.000 duiven. De volgende ochtend pakten de mannen ook nog eens de 6e nationaal Cahors in sector 3. Als dat niet super is? Geweldig toch !!!! Hiermee stopt het niet … Het kon niet op … een week later wonnen ze Nationaal Dax in sector 3 !!!
Het is vader Gijs en zoon Wilfred van harte gegund. Deze liefhebbers zijn niet alleen gedreven, maar ook uiterst sympathiek. Het komt ze toe!

Agen Fondunie 2000

In de fondunie 2000 waren 3.091 duiven mee. De winnaars zijn ook de winnaars van het nationale concours, vader Gijs en zoon Wilfred Hamstra uit Harderwijk. Zij klokten hun winnende duif om 20.36 uur op een afstand van 999 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.224 mpm. De nummer twee komt uit Amersfoort, Ton Maassen. De winnaar van de derde prijs is Corné van Oeveren uit Overberg.

De Top 10:
1. Gijs Hamstra en zn, Harderwijk
2. Ton Maassen, Amersfoort
3. Corné van Oeveren, Overberg
4. John Hardebol, Castricum
5. Comb. van Bekkum, Geldermalsen
6. Gebr. Brügemann, Assendelft
7. Kees Cluistra, Nederhorst den Berg
8. Jelle Jellema, Nijverdal
9. Albert Poulisse, Kerkdriel
10. Gijs Hamstra en zn, Harderwijk

Bennie Homma uit Balk had 27 duiven mee en 15 prijzen. Hij begint met de 14e prijs. Cor Schermer uit Castricum had 9 duiven mee en heeft 7 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 18. Koos Steenbeek en zn uit De Bilt begint met de prijzen: 22, 52, 62 en 63. Hij had 20 duiven mee en 12 prijzen.

De winnende liefhebbers
Achter de naam Hamstra en zn schuilen Gijs (78 jaar jong) en zijn zoon Wilfred (42 jaar). Beiden geboren en getogen Harderwijkers. Harderwijk is bekend van het Dolfinarium. Het is naast deze trekpleister een prachtig stadje aan het Wolderwijd en Veluwemeer. Je kunt er heerlijk vis eten en het stadje zelf is een bezienswaardigheid.
De grondlegger van deze combinatie natuurlijk vader Gijs. Hij begon met duiven eind jaren ‘50 van de vorige eeuw. Dit door toedoen van zijn broer Kees Hamstra, die ook jarenlang zeer verdienstelijk heeft gespeeld in onze geliefde sport. In 1989 begon Wilfred ook mee te doen met de hobby van zijn vader. Inmiddels zijn ze alweer 31 jaar een combinatie. De duiven van Gijs en Wilfred Hamstra hebben de beschikking over 15 meter duivenhok. Deze accommodatie is verdeeld in twee afdelingen voor de oude vliegers (twee jaar en ouder), één afdeling voor de jaarlingen, twee afdelingen voor de vastzitters en drie afdelingen voor de jongen.

De winnende duif
Zes minuten voor zeven uur op vrijdagavond viel in Geleen de eerste duif van H. Martens. Lange tijd leek dit de snelste oude duif van Nederland te worden. Om 20.36 uur werd in Harderwijk de eerste duif van Hamstra en zn geklokt. Deze duif bleek 11 mpm sneller te zijn dan de Limburgse strijder. 1.224 mpm tegenover 1.213 mpm. Een uitzonderlijk goede prestatie van deze winnende duif. Ze had 132 km meer af moeten leggen dan de nummer twee. En de laatste loodjes zijn het zwaarst.

De winnende duif van Gijs en Wilfred wordt ‘Bella’ genoemd. Ze is ingemand op een jong van 5 dagen oud.
‘Bella’ is een driejarige nestduivin die haar eerste Z.L.U. vlucht beleefde en de tweede grote opdracht van haar leven. Vorig jaar won zij op Perigueux de 348e NPO tegen 3.389 duiven. Zij is gekweekt uit ‘Vale’, afkomstig van Reedijk-Jongekrijg. Hij is ook de vader van de 1e nationaal Pau 2015 en overgrootvader van de 1e nationaal Bergerac S3 2020. De moeder van ‘Bella’ is in Harderwijk gekweekt uit ‘Supreme 80’ (Zoon Super Vanoppen x “Fatih”) uit een samenkweek met Jaap van der Velden. De grootmoeder aan moederszijde is ‘Elly’, eveneens afkomstig van Reedijk-Jongekrijg. ‘Elly’ is ook moeder van ‘Lady Karma’. Deze duivin won tweemaal de 3e NPO op drie inkorvingen. Het leuke hieraan is dat de moeder van ‘Bella’ als laat jong aan Peter en Wulfert ter Beek is geschonken. Door de samenwerking is zij weer in het gezamenlijke hok voor vastzitter van WWracingpigeons is terecht gekomen.
Wilfred: ‘Als jaarling krijgen de duiven bij ons sinds een paar jaar alleen dagfondvluchten. Voor ‘Bella’ was dit de tweede marathon opdracht in haar leven na Perigueux in 2020. Doordat ze na Perigueux ‘20 te snel op jongen zat, zat zij niet optimaal om te korven voor Narbonne. Ze zat tegen leggen aan. Toen hebben wij uiteraard ervoor gekozen haar thuis te houden.’

Het seizoen
De huidige stam bestaat uit duiven die van verschillende hokken afkomstig zijn. Wilfred vertelt hierover: ‘Van een stam is geen sprake in mijn optiek. De pijlers zijn de duiven van Reedijk-Jongekrijg en Bennie en Loes Homma. Dit is de laatste jaren aangevuld met duiven van Jaap van der Velden, Jan Morsink, Tim Hage, Herman Brinkman, Martin de Poorter, Rekker-Westra en de Gebroeders Jacobs.
Het seizoen wordt gestart met 80 tot 90 vliegers. Hier zitten ook de jaarlingen bij. Samen met Comb. Ter Beek uit Biddinghuizen waar we veel mee samendoen hebben we 30 kweekkoppels. Deze vastzitters en onze samenwerking hebben we de naam WW-racingpigeons gegeven. Deze samenwerking zijn we in 2016 gestart en in 2020 wonnen de mannen in Biddinghuizen in sector 3 de 1e nationaal Bergerac. Deze samenwerking met Peter en Wulfert is intens. Wij werken sinds 2016 samen op alle gebieden. Bezoeken aan andere liefhebbers, nieuwe investeringen, sparren, in de winter gezellig met z’n vieren duifjes bekijken onder het genot van een broodje kroket á la Gery en een borreltje erbij. Daar waar plezier echt voorop staat, tillen wij elkaar naar een hoger plan. Mooi om zulke vrienden in de sport te hebben!’
Het seizoen startte in 2021 eind januari. De duiven werden gekoppeld. De vliegers hebben de eerste ronde van de vastzitters groot gebracht. De vliegers zijn tot eind mei bij elkaar gebleven. Daarna werden ze in ploegjes op stand gebracht richting de marathonwedstrijden.
Hoe wordt er opgeleerd naar de belangrijke vluchten? Hoeveel vluchten hebben ze gehad? Wilfred: ‘We beginnen met invliegen in de club. Dit jaar zo’n 4 keer. Toen hebben ze twee weken stil gezeten en daarna zijn ze een keer in Oosterhout gekorfd en een keer in Hank.

Tot Slot
Gijs en Wilfred … nogmaals gefeliciteerd met deze meer dan prachtige overwinning!!! Het is jullie van harte gegund. Het laatste woord is aan jullie: ‘Langs deze weg willen wij, Gijs en Wilfred Hamstra, een ieder bedanken voor de felicitaties, leuke berichten, telefoontjes etc. Daarnaast willen wij graag een paar mensen in het bijzonder noemen die van dichtbij altijd erg meeleven en dat zijn naast de mannen Ter Beek, Kees Hamstra (broer van Gijs) en Ab Kozijn.’
Duivensport beleef je samen en met plezier !!!

Jaco van Nieuwamerongen

 
Terug