Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Mevlut en Ramazan Tekin, Medemblik, winnen Narbonne Fondunie 2000

Het is een paar jaar terug dat er een nieuwe naam zich aan het front van de marathonduivenwereld meldde. Op Agen maakte Mevlut Tekin een mooie uitslag met zijn duiven. Aan het eind van dat seizoen deden zijn duiven er een schepje bovenop en won hij de 1e en 2e Internationaal Perpignan. In de jaren erna zag je Mevlut, die inmiddels officieel met zijn oom Ramazan in combinatie is gaan vliegen, af en toe in de kop van de uitslag. Zijn drukke supermarkt zorgt ervoor dat hij niet altijd optimaal met zijn duiven kan vliegen. Hij moet zijn momenten uitkiezen. Narbonne 2021 was weer eens zo’n moment dat alles op zijn plaats viel. Mevlut en Ramazan’s duiven maakten een mooie uitslag op Narbonne. Zij wonnen het concours van de Fondunie 2000 en nationaal de 10e prijs. Verder hadden ze in de Fondunie 3 duiven bij de eerste 8 duiven tegen 2.164 duiven.

Narbonne Fondunie 2000

Drie kwartier lang leek de overwinning naar Piet Westerlaken uit Veenendaal te gaan. Hij klokte zijn eerste duif om 21:18 uur. De eerste duif van Mevlut en Ramazan Tekin werd geklokt om 22:02 uur op een afstand van 1.080 km. Met 1.282 mpm was deze duif 21 mpm sneller dan die van Piet. Piet had verder niets te klagen met drie geklokte duiven in de avond op de plaatsen 4, 17 en 35. Ook Kees Droog uit Andijk (2e) en Bennie en Loes Homma uit Balk (3e) zaten Piet nog voor.

De Top 10:
1. Mevlut en Ramazan Tekin, Medemblik
2. Kees Droog, Andijk
3. Bennie en Loes Homma, Balk
4. Piet Westerlaken, Veenendaal
5. Albert Poulisse, Kerkdriel
6. Frank Hage, Woerden
7. Mevlut en Ramazan Tekin, Medemblik
8. Mevlut en Ramazan Tekin, Medemblik
9. Mario de Vogel, Bodegraven
10. John van Klink, Oude Wetering

Op de 12e plaats beginnen vader Gijs en zoon Wilfred Hamstra. Hun goede seizoen is nog niet ten einde. Ze hadden 6 duiven mee en hebben 4 prijzen.

De winnende liefhebbers

De winnaars zijn de oom-neef combinatie Ramazan (44 jaar) en Mevlut (34 jaar) Tekin uit Medemblik. Mevlut runt een supermarkt met behulp van Ramazan en zijn drie broers. Mevlut: ‘We hebben allemaal onze eigen taak en dat gaat super.

Hoe bent u in de duivensport terecht gekomen?

Mevlut: ‘Ramazan had vroeger al duiven. Hij woonde nog thuis. Ik kwam vaak bij opa en oma en zo ben ik er uiteindelijk in gerold. Eerst hadden we programma duiven. In 2010 zouden we verhuizen en zijn we daarvoor al begonnen met het kopen van overnacht duiven. In het begin ook vooral op internet.’


Van wie kwamen de eerste duiven? Welke bekende rassen hadden deze duiven als achtergrond?

Mevlut: ‘De eerste duiven werden vooral op internet gekocht. Op een zaalveiling werd een duif van Bas Batenburg gekocht. Deze duif legde niet en Bas regelde bij Hugo een vervangende duif. Dit was een oude duivin, die later de moeder van de 6e nationaal Barcelona van Hugo werd. De duivin werd teruggegeven en als tegenprestatie kregen wij 20 jongen.’

Hoeveel meter hok heeft u tot uw beschikking en hoe zijn de afdelingen verdeeld?

Ramazan: ‘Mevlut doet de vliegers en dat hok is 7 meter. Hierin zitten 3 afdelingen, 3,8 meter voor de vliegers. Het tussenhok van 1,4 meter is aan het vlieghok toegevoegd. Daarnaast zit een hok van 1,8 meter voor de jonge duiven. Als de vliegseizoen voor de oude zijn afgelopen, voegt Mevlut het tussenhok aan de jonge duivenhok toe.’

De winnende duif

De winnende duif is een duivin van 2018. Ze is ingemand op een jong van een paar dagen oud.
De vader komt van Batenburg-van der Merwe. Hij komt uit Special One (1e nationaal Barcelona  van Frankrijk) met een dochter van  New Laureaat. De moeder komt uit Sultan (1e Internationaal Perpignan van Mevlut en Ramazan) met een dochter Kleine Jade. De eerste duif van Narbonne heeft 4 internationale winnaars in haar pedigree.
Een ander leuk feit is dat de eerste acht Narbonne-duiven kleinkinderen zijn van Sultan, de 1e Internationaal Perpignan van de mannen.
De winnende duif heeft in het voorjaar geen jong groot gebracht
Eerder in haar loopbaan miste ze net van Pau 2021. Dit was ook een lastige vlucht met veel regen fronten in België en Frankrijk.

Het seizoen

Het seizoen wordt gestart met ongeveer 40 koppels en wat laatjes. Vanwege drukke arbeidsleven hebben we weinig tijd om de jongen op te leren. Dat doen we dan ook pas op de taartvluchten. Als het weer niet goed is, kunnen ze niet worden ingespeeld.
Naast de vliegers hebben ze 30 kweekkoppels. Ramazan doet de kwekers. Daar geniet hij van. Hij kweekt vaak niet uit alle kweekkoppels. Ramazan koppelt en herkoppelt en is benieuwd wat uit die samenstellingen komt.
De vliegduiven worden gescheiden ingespeeld. Na de eerste dagfondvlucht heeft Mevlut de vliegers gekoppeld. Mevlut: ‘Ik koppel laat, zodat ik de duiven beter kan trainen. Eenmaal gekoppeld trainen ze erg slecht bij me.
In het begin krijgen ze gewoon de vluchten met de vereniging. Daarnaast kunnen wij kunnen ook inkorven in Wormerveer voor de vluchten die Zuid Holland organiseert. Daar geef ik de duiven dan ook aan mee. De doffers met de ene vlucht en de duivinnen met de andere … net hoe het me uitkomt. We korven ze ook weleens in Edam in. Deze vereniging organiseert trainingsvluchten vanuit Hank op zondag.
Nadat ze een dagfond vlucht gehad hebben zijn ze in principe klaar met de voorbereiding.’
De duiven krijgen voer van Beyers. Dit jaar is er begonnen met de Jellema-mix. In het seizoen is dat de Jellema sportmix. Daarbij wordt de vette Jellema voermix gegeven. De duiven krijgen ook multimineralen uit de emmers en extra pinda’s. Mevlut: ‘Ik geef ze ook iets voor de darmflora van Herbots. Ik ga twee weken voor de vlucht naar Van der Sluis. Ik volg de aanwijzingen op van Stefan Göbel. Als er iets aan de hand is, krijg ik dat van hem te horen en volg ik zijn advies. Aan het begin van het seizoen en in het midden van het seizoen ga ik ook voor onderzoek naar hen toe.’

Tot Slot

Narbonne was voor Mevlut en Ramazan een geweldige vlucht. De overwinning bij de Fondunie 2000 was daar een mooie bekroning van. Ik wil jullie daar nogmaals hartelijk voor feliciteren. Het is goed om te zien dat metname de 1e Internationaal Perpignan goede nazaten geeft. Geniet daar van !!! En hopelijk tot een volgende keer!

Jaco van Nieuwamerongen

 

 
Terug