Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Rutger J. Rittersma, Zuidlaren, wint Perpignan in de Fondunie 2000

Nationaal Perpignan 2021 gaat de boeken in als een historische vlucht. De duiven werden op vrijdagmorgen 6 augustus om half 8 gelost. Op vrijdagavond begonnen de duiven al lekker te vallen in Nederland. Dat begon rond 20 uur in Limburg, zo via Brabant naar 21 uur in Utrecht, bij Jay Lissenberg. In de vroege zaterdagochtend om 6.01 uur viel uiteindelijk de nationaal winnende duif in Zuidlaren bij Rutger Rittersma. Zijn winnende duif legde een afstand af van 1.198 km en dat binnen een dag. Rutger heeft bijvoorbeeld 130 km meer dan Jay en 220 km meer dan de eerste Limburgse liefhebber van Perpignan. Een uitzonderlijk knappe prestatie, zonder wat af te doen van de prestaties van alle andere kopduiven. Rutger won acht jaar geleden al eens de 1e en 3e internationaal Bordeaux. Dat was nog in Groningen. Dat hij over een sterke stam duiven beschikt is dus bekend. Zijn 10e plaats op Mont de Marsan bij de Fondunie 2000 eerder dit seizoen liet al zien dat het ook in Zuidlaren goed begint te gaan. Na twee mooie resultaten op Barcelona en Marseille stond hij zelfs bovenaan in het kampioenschap van de Super League van de Fondunie 2000. Perpignan is uiteindelijk de kroon op zijn werk die hij als duivenliefhebber in Zuidlaren is hervat. In deze reportage laat ik Rutger zoveel mogelijk aan het woord. Wie anders kan het verhaal van zijn overwinning immers het best vertellen.

Perpignan Fondunie 2000

Zoals hierboven is beschreven viel de winnende duif op zaterdagochtend om 6.01 uur in Zuidlaren op een afstand van 1.198 km. De winnende snelheid van deze duif is 1.324 mpm. 6 mpm sneller dan die van Jay Lissenberg. Hij klokte zijn eerste duif om 21.00 uur op vrijdagavond op een afstand van 1.069 km. Jelle Jellema uit Nijverdal wint de 3e prijs in de Fondunie 2000. Perpignan is na Barcelona de vlucht die de duiven van Jelle het beste ligt, zou je kunnen stellen als je de uitslagen van de laatste jaren terugkijkt.

De Top 10:
1. Rutger J. Rittersma, Zuidlaren
2. Jay Lissenberg, Utrecht
3. Jelle Jellema, Perpignan
4. Jay Lissenberg, Utrecht
5. Gijs Hamstra en zoon Wilfred, Harderwijk
6. Bennie Homma, Balk
7. Ton Willems, Balgoy
8. Bennie Homma, Balk
9. Gijs Hamstra en zoon Wilfred, Harderwijk
10. Jurrian van Amerongen, Bunnik

Jay Lissenberg had 12 duiven mee en hij wint 9 prijzen. Cor en Erwin van Wijk uit Benschop hebben 11 duiven ingemand en ze winnen 9 prijzen. Ze beginnen met de 14e prijs. Op de 15e plaats staat Piet Westerlaken uit Veenendaal. Hij had 6 duiven mee en wint 4 prijzen. Koos en Boyd Steenbeek uit De Bilt hadden 10 duiven mee en 8 hiervan winnen prijs. Zij beginnen met de 19e en 24e prijs. Jan van Brienen uit Geldermalsen had 2 van zijn 3 Perpignan-gangers in de prijzen. Hij begint met de 20e prijs. Frank Hage had 14 duiven mee en wint 10 prijzen. Zijn eerste duif staat op plaats 25.

De winnende liefhebber

Rutger stelt zichzelf voor: ‘Mijn naam is Rutger J. Rittersma. Ik ben nog net 43 jaar oud en ik ben sinds de zomer van 2018 woonachtig in Zuidlaren, gelegen in ‘de kop van Drenthe’ provincie Drenthe … vlak onder de stad Groningen.
Ik ben vader van drie kinderen: Anne (21), Tom (8) en Guus (5) en getrouwd met Janneke. Ik ben momenteel werkzaam als vergunningverlener bij een waterschap in Groningen. Ik ben daar gestart als Muskattenrattenbestrijder, maar dat werd te saai op den duur.  Ook ben ik momenteel nog als (actieve) reservist werkzaam voor het Min. van Defensie, Koninklijke Marine Reserve.

Het eerste weekend van augustus won ik samen met mijn duiven de klassieke marathonvlucht met ochtendlossing Perpignan, Zuid Limburgse Unie. De losdatum was 6 augustus 2021 om 07.30 uur, op een hemelsbrede afstand van 1.198 km,  Kloktijd, 06.01.51 uur. Dit is op Barcelona na voor mij de mooiste vlucht om te winnen.
Mijn eerste contact met de duivensport was via een aanvlieger (duivin van 1991) die tussen de sierduiven en kippen liep. De duif werd opgegeven en de sierduiven verloren snel terrein. De kippen toch wel.
Mijn eerste duiven kwamen van wijlen Rob van Asten uit Leusden (lente 2021 overleden). Dat begon rond 1990 ooit met 12 ongeringde laatjes.’

De winnende duif

Rutger over zijn winnende duif: ‘De winnende duivin heet Frosien. Ze is een prachtig gebouwde donker duivin van voorjaar 2019. Je zou haar onder het klassieke Aardentype kunnen scharen: Zijdezacht, lichtgewicht, soepele spieren, niks te groot, en een mooi rijk gekleurd en gepigmenteerd oog. Perfect gesloten ook. Ze verblijft inmiddels elders helaas maar wordt nooit verkocht. Verrotte wereld.

Het Marathonseizoen wordt uit principe op het nest vervlogen. Ik wil namelijk pieken met de duiven en ik kan erg genieten van het natuurlijk gedrag op het hok. Ook word ik er zelf rustig van en geloof me dat valt niet mee…De laatste invliegvlucht Limoges middaglossing 891 km stonden 12 duiven van de in totaal 18 op dat moment nog aanwezige overjarige vliegduiven nog op weduwschap.
De winnares is gekoppeld op 7 maart jl. en bracht twee jongen groot. Op Limoges ging ze op mee op verse eitjes van ongeveer 4/5 dagen. Op Agen ZLU (1.105 km )op jongen van 3 dagen en op Perpignan 1.198 km op eitjes van 6 tot 8 dagen. 3e nestje dus. Ik heb de avond voor inkorving een aangepikt ei eronder gelegd.

Ze komt uit een kleinzoon van mijn stamvader maal een dochter van mijn stamkoppel. De moeder is een daarmee een volle zus van Miss Possible (1e Internationaal Agen 2013) en de vader is gekweekt uit een halfzus van Miss Possible. Typische lijnenteelt dus naar de stamvader, De Heijde-doffer via Kweekcentrum Ruttenberg.
In de stamkaart komt verderop ook tweemaal Victoria terug, 1e nationaal St. Vincent van Jan Polder, en driemaal haar vader, Broken Wing.

Frosien, de 1e Internationaal Perpignan Duivinnen, heeft mijn toch wel een soort van standaardopleiding met goed resultaat afgesloten, deze opleiding duurt twee jaar. Als jong vloog ze het klassieke jonge duivenprogramma t/m de derby 488 km. Ze heeft als jaarling vitesse en midfond gevlogen. Geen dagfond! Dat is niet nodig volgens mij. Vervolgens kreeg ze de middaglossingen Périgueux 983 km (pittig) en Bergerac 1041 km (zwaar). Op beide vluchten goed en redelijk kwiek thuis voor het uitslaan der klokken.Toen in 2021 vloog ze op Limoges 28 mei met een mooie heldere lucht en kopwind frisjes en gemotiveerd prijs 39e NPO in de afdeling 10.’

Tot Slot

Wat zou u nog graag kwijt willen in de reportage? Rutger: ‘De duivin is vernoemd naar mijn 4 jaar geleden aan kanker overleden moeder. Die ging op afschuwelijke wijze Hemelen waar ik bij was. Metname dit jaar had en heb ik daar erg veel last van gehad. De duiven hielden mij op de been en ik nam mij voor: Als ik ooit weer een echt bijzondere topduivin heb zal ik haar vernoemen als finaal eerbetoon. De ultieme motivatie kwam terug en wederom kwam alle het goede van Boven. Uit de goeie hoek met een noodgang!’
Een bijzonder aangrijpend verhaal! Rutger, nogmaals gefeliciteerd met je mooie overwinning op een prachtige klassieker. Ik hoop dat je er nog lang van nageniet … waarschijnlijk de rest van je leven !!

Hopelijk tot een volgende keer … dat moet lukken !!! Wilt u meer lezen over Rutger en zijn overwinning op Perpignan … bezoek Het Marathonduivenjournaal … www.marathonduivenjournaal.nl

Jaco van Nieuwamerongen

 

 
Terug