Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Michel Verweij en Peter de Haan, Mijdrecht, Keizer Kampioen Fondunie 2000

Ieder jaar start ik dit verhaal dat de Keizer Kampioenen van de Fondunie 2000 tot de top van Nederlandse en dus Internationale Marathonduivenwereld behoren. In 2021 wordt deze stelling weer eens volledig onderstreept. De Keizer Kampioenen van het afgelopen seizoen zijn namelijk de toppers uit Mijdrecht: Michel Verweij en Peter de Haan. Met een stabiel seizoen versloegen ze het keurkorps op de grote fond van de bovenste helft van Nederland. Een prachtig kampioenschap die hoort op het palmares van dit bekende duo. U kent de liefhebbers die eerder Keizer Kampioen werden in dit samenspel. Voor de context zal ik de deze Kampioenen van de laatste 5 seizoenen nog eens opnoemen: Jurrian van Amerongen, Gerard Schalkwijk, Jan Hommes en znn, IJsbrand Kaptein en Jelle Jellema. In dit rijtje hoort de comb. Verweij-de Haam te staan en dat is in 2021 gelukt en met verve. Hoe kwam dit kampioenschap tot stand?

De liefhebbers
Wie zit er achter de naam Verweij-de Haan?

Michel Verweij (62 jaar) is inmiddels gepensioneerd en was vroeger bankdirecteur en Peter de Haan (50 jaar) is in het dagelijks leven Whole Salesmanager. Beide heren zijn gepassioneerd bezig met hun hobby. Ze kunnen er heerlijk in op gaan.

Michel en Peter zijn vanaf hun 14e jaar bezig met postduiven. Hun liefde voor dieren en duiven in het bijzonder bracht hen er naar toe om met duiven te beginnen. Hun interesse kwam dus niet via een familielid of een goede buur. Net als iedereen zijn ze begonnen als programmaspeler en later, en inmiddels enkele decennia, succesvol overgestapt op de marathonvluchten. Vanaf 2012 werken de mannen samen en spelen ze in combinatie op de vluchten.

Sinds 1988 woont Michel aan de Maansteen in Mijdrecht en aan de achterkant van zijn erf loopt een sloot met daarachter een prachtig zicht over de weilanden in de omgeving en in de vliegrichting vanwaar de duiven (moeten) komen. Aan de ene kant van zijn tuin heeft hij zijn vlieghokken staan die zuidwestelijk gericht staan. Het hok is verdeeld in 4 afdelingen. Op de kleine afdelingen zitten de jongen en op twee wat grotere afdelingen huizen de vliegduiven. In de oude duivenhokken huizen 36 oude vliegkoppels en 28 koppels jaarlingen. Daarnaast hebben de mannen de beschikking over 36 kweekkoppels. Voor hunzelf kweken de mannen 110 jongen. Dagelijks wordt er twee keer gepoetst en houdt Michel de duiven scherp in de gaten.


Stamopbouw
De eerste successen kwamen via een prachtige kras-doffer, ‘De Toon’. Deze doffer kreeg Michel van Toon van Beek uit Wilnis. Hij kwam uit de 2e nationaal Bergerac van deze liefhebber. Samen met ‘Olympic Heintje’ vormt hij de basis van de stam. Deze stam is uitgebreid door jongen aan te schaffen uit bewezen duiven. Hierdoor is  inmiddels een eigen soort ontstaan. De opvolger van ‘Toon’ is ‘Milos’. Hij komt uit een broer van de ‘Toon’. De waardevolle aanvullingen komen van Nico Volkens en Jan Theelen. Michel en Peter hebben natuurlijk ook nog ‘De Barry’ (o.a. vader ‘Ballotelli’) via Gebr. Jacobs.
 

Hoe kweken jullie? (Kruisen, goed x goed, lijnen (of in-)teelt)

Michel: ‘Met de beste duiven wordt ingeteeld. Meestal een excellente vlieger tegen een ouder. Deze duiven gaan naar de kweek en dan wordt er gekruist met een topduif uit een andere stam. We kweken uit de kwekers en de beste vliegers. In het kweekhok zitten 36 kweekdoffers en 48 duivinnen. De meeste van deze zijn eigen duiven, maar ook van andere topliefhebbers. De laatste jaren is er metname geïnvesteerd in hele goede Barcelona-duiven.’
 

Het seizoen
De duiven worden begin februari gekoppeld. Ze brengen een koppel jongen groot. Daarna komen ze op weduwschap. Tot aan de marathonvluchten. Dan worden ze in groepjes gekoppeld voor de verschillende vluchten.
Michel en Peter spelen hun vliegduiven op het nest. In het begin van het seizoen worden de duiven ingespeeld op weduwschap. Ze gaan vanaf het begin van het seizoen iedere week mee. De laatste inspeelvlucht is ongeveer 500 km. Dus intensief invliegen en dan gaan ze goed voorbereid naar de belangrijke vluchten. Vlak voor de marathonvluchten worden de duiven zelf weggebracht voor een lapvlucht van 40 tot 80 km. Op de eerste marathonvlucht gaan de duiven mee op kleine jongen. Op de volgende vlucht (3 weken later) gaan ze mee op grote jongen en eieren. De meeste duiven gaan maar tweemaal mee. Dit systeem zorgt ervoor dat de duiven op een natuurlijke manier in een goede conditie komen. Tegen het eind van de broedtijd lopen de duiven vanzelf lekker op en als ze jongen krijgen eten ze goed en makkelijk.
 

De Toppers van Pau, Agen en Barcelona
Op Pau hadden Michel en Peter ‘de 892’ van 2019 voorop. Op deze vlucht won zij de 176e nationaal tegen 4.614 duiven. In de Fondunie 2000 won ze de 17e tegen 1.467 duiven. Ze gaat door het leven als ‘Dochter Milos’. Haar wereldberoemde vader is een topkweker. Hij is (groot)vader van o.a.:
1e nationaal St. Vincent ZLU
2e nationaal Narbonne
3e nationaal Perpignan
4e nationaal Agen
4e nationaal St. Vincent
8e nationaal Perpignan
9e nationaal Perpignan
9e nationaal Agen
9e nationaal Marseille
enz. enz.


Hij won zelf de 1e NPO Montauban.

De moeder van ‘Dochter Milos’ is een ingeteelde dochter van ‘De Super Barça 621’ van de Gebr. Jacobs. Hij won de 9e nationaal Perpignan en de 15e nationaal Barcelona. Hij is zoals bekend een zoon van ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman. In de ingeteelde duivin zit ook ‘Vader Barry’ van de Gebr. Jacobs.

Op Agen was hun eerste duif ‘de 730’ van 2019. Haar naam is ‘Lilly’. Op deze Agen won ze de 208e nationaal Agen. In de Fondunie won ze de 35e prijs tegen 3.091 duiven. Later in het seizoen zou ze nog de 265e nationaal Narbonne winnen tegen 8.188 duiven. In 2020 won ze als jaarling de 77e nationaal Agen ZLU tegen 5.480 duiven en de 36e nationaal Narbonne tegen 6.725 duiven.

Haar vader komt uit ‘Superkweker Stet’ (van Fred Stet) met ‘Sjarapova’. ‘Superkweker Stet’ is een volle broer van ‘Super Barça 621’ van de Gebr. Jacobs en dus een zoon van ‘Het Betuwekoppel’ van Gerrit Veerman. ‘Sjarapova’ (soort Gerrit Veerman) won bij de mannen de 1e NPO Bordeaux 2010. De moeder van ‘Lilly’ is ingeteeld naar ‘Bolletje’ met ‘Barry’. ‘Bolletje’ won bij Fred Stet de 1e nationaal Bergerac met grote voorsprong  tegen 6.462 duiven en de 4e nationaal Cahors tegen 10.325 duiven. ‘Barry’ (via Gebr. Jacobs) is een topkweker. Hij is vader van de 1e Nationaal Agen ZLU (‘Ballotelli’) en de 5e nationaal Cahors 2012 en de 6e en 15e nationaal Cahors 2013.

Op Barcelona hadden de mannen ‘de 290’ van 2018 voorop. Dit is ‘Barça Max’. Hij won de 10e nationaal tegen 4.838 duiven. In de Fondunie 2000 won deze doffer de 5e tegen 1.427 duiven. In het verleden won deze topper al de 70e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen. Vorig seizoen won hij de 387e nationaal Perpignan. Hij is gekweekt uit twee duiven van de Barcelona-topper Walter van der Meulen uit Sirjansland. De moeder won de 18e nationaal Perpignan en de vader is ingeteeld naar ‘Het Betuwekoppel’. Oma van vaderskant is naast een kleinkind van dit superkoppel ook een kleindochter van de Topvlieger en -kweker Ceasar van Marlon Kok.
 

De Verzorging
De duiven worden niet stipt verzorgd. Michel: ‘ik denk dat dit bij nestduiven minder van belang is, dan bij weduwnaars. Die zitten gewoon te wachten tot er weer wat gebeurt op het hok. Nestduiven wennen makkelijk aan onregelmatigheid. De hokken worden tweemaal per dag schoongemaakt, want er zitten relatief veel duiven per m2 en we houden van nette hokken.

De duiven worden gevoerd in de voerbak op de grond. In die voerbak zitten ook de gritten en mineralen. Alleen de laatste drie dagen voor inkorven krijgen de duiven extra in broedbak. Dat extra bestaat uit hennep, snoepzaad, witzaad, mais en pinda’s. In voerbak zit tijdens seizoen gewoon goedkoop vliegvoer (van Piet Schuurman), aangevuld met kuikenopfokkorrel, P40, gerst en, vlak voor grote vluchten, wat vetrijke mengeling van Versele Laga. De duiven krijgen elke dag grit/mineralen mengeling. Dit wordt zelf gemaakt! Er worden meerdere emmers, pikkoeken, gritzakken, maagkiezel, mineralenpoeders en Superbiomix door elkaar gegooid. In vliegseizoen worden drinkbakken iedere dag gereinigd. De rest van het jaar gebeurt dit eenmaal per week. Regelmatig gaat er wat natuurlijks in. Knoflook extract, Oregano, Vitaminen (metname in rui, kweek en na een zware vlucht) en Colinol. Dit laatste gebeurt tweemaal per week bij de jongen. In de rui- en wintertijd krijgen de duiven karnemelk. Driemaal per week tijdens de rui, in winter eenmaal per week.

Tijdens het seizoen houden we niet zo van trucjes. Dat lukt toch meestal niet. Soms wordt paar dagen eerder een jonkie ondergeschoven of juist een jong verkleind. Dat laatste om de rui te remmen.

Medische begeleiding: Buiten seizoen bijna nul. Tijdens seizoen gaan we zeer regelmatig naar dierenarts (dierenkliniek Van der Sluis). Grote doel is niet of nauwelijks antibiotica te geven. Daarom gaan we tijdig naar de dierenarts. Als er dan wat is, zijn we er gelijk bij. Als het nodig is, krijgen de duiven wel medicijnen. Het enige preventieve wat de duiven krijgen, is een geelpil twee weken voor de vlucht en een ornislijmpil de laatste twee dagen voor inkorving. We durven nog niet zonder, omdat het nog te goed gaat op deze manier.

Verder worden de duiven tweemaal per jaar geënt tegen paratyfus. Eenmaal met dode en eenmaal met levende entstof. Daarnaast worden ze geënt tegen paramixo, rotavirus en pokken, dit bij de ouden. De jongen krijgen alleen een enting tegen paramixo en het rotavirus.

De hokken worden ontsmet: Af en toe gaat er een brander door het hok en regelmatig met wordt er met chloor geboend. In seizoen wordt het hok twee keer met een Koudijs blokje uitgerookt. Dit gebeurt een week voor inkorving van belangrijke vlucht. In 2020, het jaar waarin corona ervoor zorgde dat het seizoen opschoof, is er in het voorjaar verduisterd. Normaal wordt er niet verduisterd. Misschien volgend jaar wel weer. Het spel van licht en duister is niet onbelangrijk. Maar dat komt wel heel precies. Als je het doet moet je het stipt uitvoeren. Wat mij opvalt met ons marathonspelletje: In mei zijn de duiven op zijn mooist en dan vliegen we niet op de marathon.

Waarom starten we niet eerder? Afgelopen jaar was de eerste ZLU-vlucht in het laatste weekend van juni. Na de langste dag … de rui gaat dan zijn intrede doen. Afgezien van het verduisteren, lichten we de duiven ieder jaar wel bij vanaf begin juli. We houden dan langste dag aan.

Bij jongen zijn de verliezen minimaal. Bij oude duiven valt ook mee, zeker afgelopen jaar. Soms zit er een vlucht bij met heel slecht weer onderweg, dan raken we er ook wel een paar kwijt. Echter ook op een normaal vlot verlopen grote fond vlucht blijft er wel eens een duif achter. Soms ook een echt goede. Vaak zit er een nacht tussen, een nacht vol gevaren. Dan eist de roofvogel zeker ook onderweg z’n tol.

In de winter is de verzorging simpel: De duiven worden soms maar eenmaal per dag verzorgd. Als de duiven door de rui heen zijn, krijgen ze tot bijna 80% gerst. De duiven krijgen tijdens de rui iedere week tot tweemaal toe een bad.
 

De Toppers van Marseille, Narbonne en Perpignan


Op Marseille was de eerste duif van Michel en Peter ‘de 791’ van 2019. Deze doffer is een kleinzoon van ‘Robben’.  Hij vloog op Marseille de 105e nationaal tegen 4.310 duiven. In de Fondunie 2000 won hij de 31e prijs tegen 1.118 duiven. Dit was zijn 3e prijs. De vierde prijs van de vier maal spelen was later in het seizoen op Perpignan. Als jaarling won hij mooie prijzen op Agen en Narbonne. Zijn vader is een zoon van ‘Robben’ en ‘Ace 036’.  Deze laatste duivin was 6e nationale Asduif Perpignan met o.a. de 7e nationaal Perpignan. ’Robben’ was 1e Internationale Asduif Pau met de 5e nationaal Pau 2018 en de 19e nationaal Pau 2017. De moeder van ‘de 791’ komt uit ‘New Gijs’ (Gebr. Hagens) en een duivin van Walter van der Meulen (uit de 10e met de 9e nationaal Barcelona). ‘New Gijs’ komt uit ‘Gijs’ (7e nationaal Barcelona) met ‘Zus Rosita’, wat een bewezen kweker is. ‘Rosita’ won ook een 7e nationaal Barcelona.

‘De 881’ van 2018 was de eerste duif van Narbonne van Verweij-de Haan. Dat is ‘Son Rex’. Hij won de 212e nationaal tegen 8.188 duiven. In de Fondunie 2000 won hij de 44e prijs tegen 2.164 duiven. Een jaar eerder won hij de 115e nationaal Narbonne. Zijn vader is ‘Rex’.  Deze doffer won de 1e nationaal Brive en de 14e nationaal Albi. Hij is ook vader van o.a. de 101e nationaal Perpignan. Hij is gekweekt uit ‘Mr. Beautiful’ en ‘Rood Meisje’ van Arjan van Beens. De moeder van ‘Son Rex’ komt uit een ingeteelde duivin van ‘Barry’. Zij komt uit ‘Barry’ met zijn eigen dochter (moeder is ‘Dochter Toon’).

De laatste topper van dit verslag is ‘de 807’ van 2018, oftewel ‘Barbara’. Zij was van Michel en Peter de eerste duif van Perpignan. Zij won de 207e nationaal tegen 4.873 duiven. In de Fondunie 2000 won ze de 79e prijs tegen 1.509 duiven. In de jaren ervoor won zij nog meer en mooie prijzen zoals de 18e nationaal Agen ZLU bij de jaarlingen, 99e nationaal Perpignan en de 142e nationaal Narbonne, maar ook de 377e nationaal Pau … een prachtige erelijst. Haar vader is ‘Red Ross’. Hij is ook de vader van de 110e nationaal Barcelona van het afgelopen seizoen. Hij is een zoon van ‘Red Rose’. Zij won o.a. de 12e nationaal Pau, 19e nationaal Perpignan en ze werd 2e Internationale Asduif van Pau en 3e Internationale Asduif bij de duivinnen in 2016. De moeder van ‘Barbara’ komt uit ‘Snelle Jelle’ met een ‘Inteelt Bolletje’.  Zij komt uit ‘Bolletje’ (1e nationaal Bergerac) met haar eigen zoon (met ‘Kopie Toon’).
 

Tot Slot
Michel en Peter: ‘We hebben een prachtige hobby. De grote fond is echt mooi om duiven voor klaar te stomen en ze dan thuis te mogen zien komen. Echt genieten! Onze sport wordt kleiner, laten we wat meer op elkaar letten en niet de vuile was buiten hangen.’

Een mooi slot met een boodschap van onze Keizer Generaal van de Fondunie 2000. Michel en Peter, nogmaals van harte gefeliciteerd met dit mooie kampioenschap van een supersterk samenspel. Tot een volgende keer en zeker tot op de feestmiddag en -avond.
 

Jaco van Nieuwamerongen
 

 
Terug