Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Albert Poulisse, Kerkdriel, wint Barcelona in de FU2000

Barcelona heeft voor iedere liefhebber van de marathonduivensport, de liefhebbers van de Internationale (lees ZLU-) vluchten in het bijzonder, een bijzondere klank. Er zijn onder ons liefhebbers die bij het horen van het woord Barcelona spontaan het nummer van Freddy Mercury en Montserrat Caballé gaan zingen. Vooral als er een goede prijs met de duiven is behaald op deze Koningsvlucht. De editie van 2022 kent veel liefhebbers uit de regio van de Fondunie 2000 in de nationale Top 10. Ondanks het feit dat het niet tot de makkelijkste vlucht kan worden gerekend. De beste van deze Fondunie 2000-deelnemers is Albert Poulisse uit Kerkdriel. Van alle zes de top 10-duiven had hij de snelste.


Barcelona Fondunie 2000

Zoals in de inleiding staat, is de winnaar van het Fondunie 2000-concours Albert Poulisse uit Kerkdriel. Hij klokte zijn Barcelona-topper om 12.08 uur op een afstand van bijna 1.160 km. De gemiddelde snelheid kwam hiermee op 882 mpm. Enkele mpm minder snel is de nummer twee: Koos en Boyd Steenbeek uit De Bilt. Het brons is deze keer voor oud Keizer Kampioen Gertjan Rigter uit Amstelveen.

De Top 10:

1. Albert Poulisse, Kerkdriel
2. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
3. Gertjan Rigter, Amstelveen
4. Theo en Bernard Burgers, Weurt
5. Gebr. Ellenbroek, Borne
6. Jan Doppenberg jr., Voorthuizen
7. Sven van Houten, IJsselstein
8. Tijmen Koele en zn, Wezep
9. Jelle Jellema, Nijverdal
10. Jan Hommes en znn, Akersloot

Twee liefhebbers haalden de 60% met 3 van de 5 duiven in de prijzen, waarvan de eerste een prijs 1:50. Dat is Koos Steenbeek en Sil van Vliet uit Ter Aar. Sil heeft de eerste duif op plaats 24. H.D. Spronk uit Utrecht heeft 2 van zijn 3 Barcelona-duiven in de prijzen. Hij begint op de 29e plaats.

De winnende liefhebber

Onze winnaar van Barcelona is de 67e-jarige Albert Poulisse uit Kerkdriel. In zijn werkzame leven had hij een schildersbedrijf, die nu door zijn twee zoons wordt voortgezet. Zij zijn al de 6e generatie Poulisse die dat doen. Vorig weekend (de week voor Barcelona, red.) lieten de duiven van Albert op Ruffec al zien dat ze de vorm te pakken hadden. Hij won de 3e, 5e en 10e op Ruffec in sector 3 tegen 7.100 duiven.
Albert over zijn eerste stappen in de duivensport: ‘Vanaf mijn vierde al gek van duiven. Ik heb altijd duiven gehad behalve op kostschool en in mijn dienstperiode, waarin ik moest leren ons land te verdedigen. De eerste duiven waren natuurlijk een allegaartje. Al enige jaren heb ik 18 meter zolderhok waaronder ik woon. Verder heb ik een buitenhok van ongeveer 8 tot 9 meter met ren voor jongen en 18 kweekparen.
De basis van mijn duiven zijn de duiven van wijlen Ad de Volder uit Goirle. Deze heb ik steeds gekruist met de beste fondduiven van Wim van Leeuwen, de Gebr. Kuypers, Jan Doppenberg, Jeroen van Heumen, Henny Wennekes en een hele beste van Anthony van Dijk. Daarbij mag ik de duiven van Koos Steenbeek en één uit de eerste nationaal Perpignan van Cor en Erwin van Wijk niet vergeten.’


De winnende duif

Albert vertelt over zijn winnende duif: ‘De winnaar heeft super voorouders. We beginnen met een ingeteelde ‘Smaragd’ van ome Wim van Leeuwen uit Hedel. Verder zit in de stamboom, mijn stammoeder, ‘de 434 die driemaal de zesde nationaal vloog in sector 3. Dan zien we een dochter van de Internationale Pau-duif van de Gebr. Kuypers uit Neer en ook nog een rechtstreekse kweker van Henny Wennekes uit Tiel.
De duif heeft twee jongen grootgebracht tijdens het kweekseizoen en ging op een klein jong 5 dagen de mand in.’


Het seizoen

Albert start het seizoen met 120 vliegers en 18 kweekkoppel. Daarbij komen zo’n 100 jongen.
Albert over de medische begeleiding van zijn duiven: ‘Eigenlijk doe ik niet aan medische begeleiding en kuren. Ik praat wel met de duivendokter Nanne Wolf, die komt ook de duiven enten. Ik geef wel supplementen net als iedereen en ik ben dan weer gecharmeerd van de producten van Travipharma van Gerard Schalkwijk. Ik heb van Gerard trouwens ook wat duifjes. Dat is nog jong spul. Ik geloof in een goede duif die uit zichzelf gezond blijft en daar selecteer ik dan ook op. Het duurt even maar dan krijg je ook een geweldig sterke stam. Dit heb ik van ome Wim van Leeuwen geleerd.
In de voorbereiding geef ik de duiven gerst, gerst en nog eens gerst. Vanaf kerst tot aan de koppeling eind april. In de winter moeten ze afzien, net als in de natuur. Dat denk ik dan tenminste. Andere doen het anders en vliegen ook hard of nog veel harder.
De duiven hebben vanaf het begin van het seizoen alleen trainingsvluchten gehad. Ingemand in de eigen club met Brabant 2000 en ze zijn in Hank viermaal ingemand op 400 km. Verder heb ik weleens ingemand in Rosmalen met afdeling 3 Oost Brabant. Alles bij elkaar hebben de vliegers zo’n 2.500 invliegkilometers gehad. En dan ga ik ook nog samen met mijn maatje Jeroen van Heumen elk weekend voor de vlucht naar Maastricht. Als je er zelf niks voor doet, doen je duiven niks voor jou.


Tot Slot

Albert, bedankt voor je info en de samenwerking zodat dit stukje tot stand kan komen. Nogmaals gefeliciteerd met je goede resultaat op Barcelona en de overwinning in de Fondunie 2000 (en de 2e nationaal). Ik wens je nog veel succes in de 2e helft van het marathonduivenseizoen!


Jaco van Nieuwamerongen
 

 
Terug