Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Jelle Jellema, Nijverdal, Keizer Kampioen 2022 Fondunie 2000

Jelle Jellema, Nijverdal, Keizer Kampioen 2022 Fondunie 2000

De Fondunie 2000 is een samenspel van liefhebbers die wonen in het bovenste deel van Afdeling 5 en geheel het gebied van de Afdelingen 6 t/m 11. Kort gezegd de bovenste helft van Nederland. In dit gebied wonen veel kanjers van de marathonduivensport. Om Keizer Kampioen te worden van dit grote samenspel moet je hele vroege duiven pakken, je aangewezen duif op tijd draaien en een stabiel seizoen draaien. Diverse toppers in deze helft van Nederland hebben de titel in de wacht gesleept. Stuk voor stuk grote namen. In 2022 ging de titel na zeven jaar voor de tweede keer naar Jelle Jellema uit Nijverdal. Deze liefhebber heeft grote faam in de marathonduivensport … in heel West-Europa. Hij won deze titel omdat hij naast vroege prijzen ook nog eens zijn aangewezen duiven veel beter pakte dan ‘de concurrentie’. Onaangewezen zat hij qua punten niet ver van de eerste plaats. Dit maakte hem met enige afstand Keizer Kampioen. De Fondunie 2000 heeft wederom een grote naam op de hoogste trede van het erepodium staan en Jelle heeft er weer een prachtige titel bij … op zijn toch al lange erelijst.


De liefhebber

Onze Keizer Kampioen is Jelle Jellema uit Nijverdal. Veel van deze voormalige dierenarts is bij u als lezer bekend. Toch stippen we wat leuke feitjes aan. Hij heeft de liefde voor de duiven van vader Ultsje overgenomen. Zijn vader won dit seizoen Nationaal Bergerac in sector 4 en had de snelste duif van de hele Noordelijke Unie tegen bijna 10.000 duiven. Een prestatie waar Jelle eveneens enorm trots op is. Tussen ‘twee haakjes’: Jelle had deze duif in Nijverdal gekweekt.
De laatste jaren heeft Jelle van zijn hobby ‘zijn beroep’ gemaakt. Een logische stap na alle successen die hij de laatste jaren heeft behaald. Al blijft hij bovenal liefhebber. Op veel vluchten heeft hij vroege duiven gepakt, maar zijn successen op Barcelona zijn fenomenaal. Hierbij zitten natuurlijk twee nationale, waaronder 1 internationale, overwinning(en). Vanaf 2014 tot en met 2021 zat Jelle (op één seizoen na, toen hij slecht één duif speelde) alle jaren in de nationale Top 10 met één of meerdere duiven. Op zijn afstand is dat meer dan geweldig en bovenal heel bijzonder.
Jelle heeft een prachtige stam met duiven van Piter Beerda en Zwart Goud (via Akkermans uit Nieuw Vossemeer) opgebouwd en dat is inmiddels uitgebouwd met duiven die zijn aangeschaft en door samenkweek met o.a. Hugo Batenburg van Batenburg-van der Merwe. Hugo is in het bezit van een geweldig hok met duiven, waar veel (inter)nationale winnaars huizen van Barcelona. Verder hebben de duiven van Arjan Beens hele goede nazaten afgeleverd. In deze duiven zit voor een deel ook bloed van de Jellema-stam.
De duiven hebben de beschikking over 24 meter hok. Hierin zitten de vliegduiven, de kwekers en de jonge duiven. De vliegers hebben de beschikking over 5 afdelingen. Over deze afdelingen hebben de duiven de vrijheid. Alles mag en kan door elkaar lopen.
 
Het seizoen

Jelle is het seizoen begonnen met zo’n 200 vliegduiven, waarvan de helft jaarling is. Een kwart is twee jaar en het laatste kwart is drie jaar en ouder. Daarnaast heeft hij 30 koppels kweekduiven. De vliegers zijn half mei gekoppeld. Dit eerste nest is verbroken om op een goede stand te komen op de eerste marathonvlucht van de vliegers. Jelle: ‘Voor de ene duif is de stand eitjes en voor de ander een jonkie. Wat mij dit jaar opviel is, dat de duiven op eitjes veel minder goed kwamen dan de duiven jonkies. Het koppelen in mei is me niet bevallen. Normaal doe ik dat eind maart of begin april en daar ga ik vanaf 2023 weer naar terug. Het duurde te lang voordat de duiven pennen gingen gooien en de vorm kwam laat op gang. Dit jaar zaten de duiven weken na Perpignan nog prima ‘in de veren’. Het is beter dat er op Perpignan een aantal duiven niet mee kunnen, omdat ze te ver in de rui zijn. Dan begint het piekmoment eerder in het seizoen.’
De duiven worden ieder jaar een maand verduisterd. Dit gebeurt met een gordijn. Het is dan niet heel donker in het hok, maar schemerig, als het buiten nog licht is. Jelle: ‘Ik heb dit van eind maart tot eind april gedaan. De duiven zaten toen nog gescheiden. Normaal heb ik ze dan gekoppeld. De late koppeling in combinatie met het verduisteren is (denk ik) niet goed geweest. Mijn duiven ruien van zichzelf al niet snel en nu begonnen ze echt aan de late kant met het ruien van hun eerste pen. Een leermoment voor mezelf.’
Vanaf de langste dag worden de duiven bijgelicht. Eerst wordt de lengte van de langste dag aangehouden. Daarna wordt de dag in stapjes van een kwartier verlengd. Het bijlichten gebeurt met daglichtlampen. Jelle: ‘Of het bijlichten echt helpt om de prestaties goed te houden op de laatste vluchten, vraag ik me af. De sterkte van de lampen is niet zo sterk als zonlicht. Het gaat goed met de prestaties goed, dus ik pas het (nog) niet aan.’


De duiven gaan elke week mee met de afdeling en een enkele keer bij de africhting die in Hank wordt verzameld … dus bijna altijd één nacht mand. Jelle: ’De keuze voor deze vluchten is het aantal duiven wat aan deze vluchten meedoet. De duiven leren het meest van vluchten als ze uit een grote koppel los moeten komen om de weg naar huis te vinden. Een africhting met alleen eigen duiven of met een paar liefhebbers is dat veel minder. De afstand is ook van minder belang. Ritme is nodig voor de duiven om in vorm te komen voor de marathonvluchten.’
Jelle: ‘Ik voer de mengelingen van het merk Beyers. Dit zijn mijn eigen twee mengsels. De basis is Jellema Sport. De mengeling Jellema Power is vooral voor de laatste vier dagen voor inkorving om te op te voeren. Deze mengeling is vetrijker.
Medisch gezien krijgen de duiven alle entingen in de winter. In het voorjaar is het de beurt om de duiven te ontwormen en te ontluizen. In het hok wordt er gewerkt met een anti mijt. Dit gebeurt met Dutchy’s. Normaal geef ik begin mei de duiven een geelkuur van zo’n 5 dagen. Dat heb ik dit jaar niet gedaan. Dat is me niet bevallen. Tijdens de controles had ik iedere keer een paar duiven met geel gevonden. Dat was andere jaren anders. Vanaf volgend seizoen krijgen de duiven weer de geelkuur begin mei. Zoals ik al zei: In het vliegseizoen wordt het geel heel goed in de gaten gehouden en bij besmetting gaat er een geelpil in (Belga Magix van De Weerd).
Ik geef verder geen bijproducten door het water of over het voer. Wel krijgen de duiven veel vrij opneembare mineralen, elke dag vers in potjes. Ik heb nu samen met DHP een eigen mineralenmix ontwikkeld waar alleen mineralen inzitten en geen snoepzaad en andere dingen, die niets toevoegen. Verder hebben de duiven de beschikking over drie potjes met poeder: Vitalith van Beaphar, Belvimin van Beyers en Vi-Spu-Min van Backs.
Ik controleer mijn duiven vaak op het geel. Een week voor inkorving controleer ik alle duiven die voor die vlucht op het programma staan, alle topduiven en vaak nog wat extra duiven. Ik controleer iedere keer best veel duiven. Zo kunnen de eventuele probleempjes aangepakt worden. Op het geel ben ik heel scherp. Als ik het niet meer weet dan raadpleeg ik Nanne Wolff. Dat is een geweldige duivendierenarts.’
Wat is je mening over natuurproducten? Jelle: ‘Ik gebruik ze niet. Baat het niet dan schaadt het niet, dat is flauwekul. Bepaalde elementen die je uit de natuur haalt, kunnen ook schadelijk zijn. Medicijnen worden ook opgebouwd uit elementen die uit de natuur worden gehaald. Penicilline wordt bijvoorbeeld gemaakt een schimmel. Ik gebruik liever producten waarvan ik de werking weet, om besmettingen aan te pakken.’
 
Hoe kwam het Keizer Kampioenschap tot stand

Op het programma van de Fondunie 2000 staan alle Internationale vluchten. Voor het onaangewezen spel telt de eerste duif uit de klok en voor het aangewezen kampioenschap de bovenste duif van de lijst. Voor het kampioenschap tellen de onaangewezen punten voor 2/3e deel mee en de aangewezen punten voor 1/3e deel. De slechtste vlucht mag worden afgetrokken. Dit laatste stamt nog uit de tijd dat de septembervlucht Limoges op het programma stond. Veel liefhebbers hadden geen zin om deze vlucht te spelen en daarvoor is de aftrekvlucht in het leven geroepen.
Het Keizer Kampioenschap van Jelle kwam met deze vroege en aangewezen duiven tot stand:

  • 26e en 53e (A) Pau/Bordeaux tegen 1.609 duiven
  • 19e en 78e Agen ZLU tegen 3.403 duiven De aangewezen duif (10e duif) op plaats 310
  • 9e, 28e, 41e, 61een 79e Barcelona tegen 1.459 duiven
  • 6e (A) Tarbes/St. Vincent tegen 704 duiven
  • 6e en 12e (A) Narbonne tegen 1.586 duiven
  • 38, 75e, 77e (A) en 78e Perpignan tegen 1.150 duiven

Nationaal pakte Jelle de volgende kopprijzen:

  • 25e nationaal Agen JLU tegen 6.174 duiven
  • 18e nationaal Barcelona tegen 4.842 duiven
  • 17e nationaal St. Vincent ZLU tegen 2.308 duiven
  • 10e en 23e nationaal Narbonne tegen 6.260 duiven

Iedere liefhebber die graag de ZLU speelt, is dolgelukkig met een erelijst als deze. Jelle is er ook trots op dat er weer een leuk aantal vaasjes is binnen ‘gehengeld’.
 
De beste duiven

Op St. Vincent ZLU (wat Tarbes werd) was de eerste duif de tweejarige duivin ‘Naomi’. Zij won de 17e nationaal tegen 2.308 duiven. Eerder in het seizoen won ze de 1e nationaal St. Vincent/Libourne van sector 3. Van heel Nederland won ze de 2e nationaal tegen 12.018 duiven.
Zowel de vader als moeder komt uit een samenkweek met vriend Hugo Batenburg. De vader komt uit ‘Special One’ en ‘Kleine Jade’. ‘Special One’ won de 1e Internationaal Barcelona 2015 en in hetzelfde jaar de 10e nationaal Dax. Hij is vader van onder mee de 3e nationaal Barcelona 2019. ‘Kleine Jade’ won in 2014 Internationaal Barcelona. Zij is moeder van o.a. de 8e nationaal Agen.
De moeder van de St. Vincent/Libourne-winnares komt uit ‘Jef’ met ‘Rena’. ‘Jef’ is de winnaar van Internationaal Barcelona in 2019 en ‘Rena’ won heel veel kopprijzen, waaronder de 6e Internationaal Pau en de 8e nationaal Barcelona. Ze komt uit ‘Roman’ (uit ‘Blauwe Benno’ en ‘Romee’) met ‘Evi’ (9e nationaal Perpignan en 10e nationaal Barcelona).
Als jaarling heeft ‘Naomi’ Agen en Narbonne gevlogen. Twee keer kwam ze net na de prijzen thuis.


Op Agen won Jelle de 25e nationaal bij de jaarlingen tegen 6.174 duiven. Deze prijs werd gewonnen door een duivin gekweekt door Hugo Batenburg. Zij komt uit een zoon van ‘New Laureaat’ en de moeder van ‘Blue Ace’. De eerste duif van Hugo op deze vlucht zelf kwam uit hetzelfde koppel.


De 18e nationaal Barcelona tegen 4.842 duiven werd gewonnen door ‘de 187’ van 2018. Deze duivin is een kleindochter ‘Romee’ en is een samenkweek met Bernard van der Horst uit Groesbeek.


Op Narbonne had Jelle twee duiven die een vaasje verdiende. Hij won tegen 6.260 duiven de 10e en de 23e nationaal. Beide duiven zijn van 2020. De 10e nationaal (‘Indy’) komt uit een zoon van ‘Snelle Jelle’ van Arjan Beens met een dochter van ‘Romee’. De tweede duif van Narbonne is ‘Tess’. Zij komt uit rechtstreeks uit ‘Rena’ met ‘New Jade 1’, een zoon van ‘New Laureaat’ en ‘Kleine Jade’, twee Internationale winnaars van Barcelona.
 
Evaluatie van het afgelopen seizoen en een kleine blik naar de toekomst

Jelle: ‘Het afgelopen seizoen was een prachtig seizoen, als je kijkt naar het weer en naar de zwaarte van de vluchten. Persoonlijk zie ik wel wat verbeterpunten. Ik denk dat de koppeling in mei te laat was voor mijn duiven en het overslaan van de geelkuur pakte niet goed uit. Of de kwaliteit van de duiven op het juiste niveau is, zal het komende seizoen moeten blijken. Ik ga de verzorging en de voorbereiding weer net zo doen als voorheen. De prestaties zouden dan weer van het niveau van eerdere jaren moeten zijn. Niet dat het dit jaar slecht was, maar er zaten wat mindere vluchten tussen. Het moet stabieler kunnen. Zeker in de breedte.
Ik ben het meest trots op de prestaties van ‘Naomi’. Nadat ze de 2e nationaal van st. Vincent/Libourne pakte, vloog ze een maandje later toch mooi de 17e nationaal Tarbes. Zij vormt samen met ‘Tess’ mijn favorieten voor het volgende seizoen. Mijn algemene doelstelling voor 2023 is: In de breedte betere prestaties neerzetten. Hiervoor zal ik zelf ook weer wat scherper moeten zijn en niet denken: Dat geelkuurtje in mei sla ik maar eens over.’
 
Tot Slot

Jelle vervolgt zijn verhaal: ‘Ik ben bijzonder trots op de 1e prijs op Bergerac in de Noordelijke Unie van mijn vader. Deze duif heb ik mogen kweken uit ‘Rena’ en ‘Special Jade 1’ (Zoon ‘Kleine Jade’ en ‘Special One’). ‘Rena’ is dit jaar als kweekster echt doorgebroken. Ze is een goede opvolger van ‘Kleine Jade’ en ‘Romee’. Ik ben daar heel blij mee.’
Op mijn vraag over de perikelen rondom de vogelgriep dit jaar zegt Jelle: ‘Het beleid moet uit elkaar worden getrokken. Duiven moeten los worden gekoppeld van overig pluimvee. Duiven moeten buiten het vervoersverbod komen te staan. Onder natuurlijke omstandigheden kan een duif in principe geen vogelgriep krijgen. Ik hoop dat de Nationale Bonden, en voor ons de NPO, dit aan de verantwoordelijke ministers duidelijk kunnen maken.’
Een stabiel seizoen met een paar hele goede vluchten en met het regelmaat pakken van zijn aangewezen duif heeft Jelle Jellema het Keizer Kampioenschap gebracht. Een prachtig kampioenschap, wat een hele mooie toevoeging is aan de geweldige erelijst die er al is opgebouwd in Nijverdal. Jelle, nogmaals gefeliciteerd!!!
 
Jaco van Nieuwamerongen

 
Terug