Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht, winnen Barcelona bij de Fondunie 2000

Barcelona 2023 is een editie die onder warme omstandigheden is gevlogen. Gunstig voor de duiven was het feit dat de wind niet tegen was. De duiven werden op vrijdagochtend gelost om 7 uur. Bij de lossing stond een ZO wind. De eerste internationale duiven vielen vrijdagavond al in het Noordelijk deel van Frankrijk. Ook in België vielen later die avond de eerste duiven. In het gebied van de Fondunie 2000 ging de overwinning naar de Keizer Kampioenen van 2021, Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht. Ze klokten hun winnende duif tegen half negen op zaterdagochtend. Nationaal wonnen ze de 5e prijs en bij de sterke Fondunie 2000 waren ze dus de winnaars. Een mooie prestatie om weer bij te schrijven aan hun prachtige erelijst.

 

Barcelona Fondunie 2000

Nadat de duiven op vrijdagochtend gelost waren, worden de eerste voorspellingen onderling uitgesproken onder de marathonduivenliefhebbers. Dat er in de avond in Frankrijk zo veel duiven zouden vallen, was niet de verwachting. Het gebeurde toch! De eerste duif in Nederland viel in de vroege ochtend in het Zeeuwse Sirjansland bij de gekende Barcelona-specialist Walter van der Meulen. Enkele uren later en 68 km verderop viel de eerste duif van het concours van de Fondunie 2000. De eigenaren van deze topper zijn Michel Verweij en Peter de Haan uit Mijdrecht. Zij klokten hun winnende duif om 8.26 uur op een afstand van 1.201 km. De winnende snelheid werd zodoende 1.046 mpm. Michel en Peter hadden een voorsprong van ruim 18 mpm op de nummer twee, Jelle Jellema uit Nijverdal. Het brons is voor de Comb. Foppen-Vlijm uit Harderwijk. De Top 10:
1. Comb. Verweij-de Haan, Mijdrecht
2. Jelle Jellema, Nijverdal
3. Comb. Foppen-Vlijm, Harderwijk
4. Comb. Rekker-Westra, Berlikum
5. Jan Hommes en znn, Akersloot
6. Verheij en zn, Lopik
7. Koos van Houten, IJsselstein
8. Sven en Wim van Houten, IJsselstein
9. Kaptein-Soeterbroek, Akersloot
10. Kaptein-Soeterbroek, Akersloot


J.M. Aretz uit Steggerda doet het heel goed met 100% prijs met twee duiven mee. Op plaats 17 zit zijn eerste duif. Ook Piet Westerlaken had 2 duiven mee en 100%. Hij heeft prijs 25 en 46. Corné van Oeveren uit Overberg had 10 duiven mee. Hij wint 8 prijzen en zijn eerste duiven zitten op plaats 27, 37 en 50. Dirk Jansen uit Kampen heeft 75% prijs met 4 duiven mee. Hij begint op de 30e prijs.

 


De winnende liefhebbers

De winnaars van Barcelona is het bekende duivenliefhebbersduo Michel Verweij en Peter de Haan. De vliegduiven zitten bij Michel in Mijdrecht en de kwekers bij Peter.
Michel Verweij (63 jaar) is inmiddels gepensioneerd en was vroeger bankdirecteur en Peter de Haan (51 jaar) is in het dagelijks leven Whole Salesmanager. Beide heren zijn gepassioneerd bezig met hun hobby. Ze kunnen er heerlijk in op gaan.
Michel en Peter zijn vanaf hun 14e jaar bezig met postduiven. Hun liefde voor dieren en duiven in het bijzonder bracht hen er naar toe om met duiven te beginnen. Hun interesse kwam dus niet via een familielid of een goede buur. Net als iedereen zijn ze begonnen als programmaspeler en later, en inmiddels enkele decennia, succesvol overgestapt op de marathonvluchten. Vanaf 2012 werken de mannen samen en spelen ze in combinatie op de vluchten.
Sinds 1988 woont Michel aan de Maansteen in Mijdrecht en aan de achterkant van zijn erf loopt een sloot met daarachter een prachtig zicht over de weilanden in de omgeving en in de vliegrichting vanwaar de duiven (moeten) komen. Aan de ene kant van zijn tuin heeft hij zijn vlieghokken staan die zuidwestelijk gericht staan. Het hok is verdeeld in 4 afdelingen. Op de kleine afdelingen zitten de jongen en op twee wat grotere afdelingen huizen de vliegduiven. In de oude duivenhokken huizen 36 oude vliegkoppels en 28 koppels jaarlingen. Daarnaast hebben de mannen de beschikking over 36 kweekkoppels. Voor hunzelf kweken de mannen 110 jongen. Dagelijks wordt er twee keer gepoetst en houdt Michel de duiven scherp in de gaten.
Deze mannen hebben een eigen sterke stam opgebouwd vanuit ‘De Toon’ naar ‘Milos’ en zijn geweldige nazaten. Natuurlijk zijn er andere duiven van andere goede liefhebbers ingebracht, zoals duiven van de Barcelona-winnaar van deze editie, Walter van der Meulen. In de eigen Barcelona-topper van dit jaar zie je in de stamkaart ‘Snelle Jelle’ van Arjan Beens als opa van moederskant.

 


De winnende duif en het verhaal er om heen

Michel vertelt: ‘Onze focus dit jaar lag duidelijk op de vlucht der vluchten Barcelona. We gingen met de betere duiven aangevuld met nieuwelingen en duiven die wat ouder zijn en tot nu toe prijsjes vlogen op de andere vluchten. Al voor de start van het grote fond seizoen, waarbij wij hebben gekozen voor de internationale vluchten, ging het fout: Onze ‘Jessie Rose’, beste duif van Nederland in 2022 met grote voorsprong en ook beste duivin van Europa, ging jammerlijk verloren. Ze moest nog eenmaal mee op een vitesse vluchtje voordat ze naar Pau zou gaan. Het gehele voorseizoen kwam ze super af, alleen de laatste keer niet. Enorm balen, ook omdat we overwogen hadden haar op de kweek te zetten, achteraf ware dat beter geweest….
Ze stond gekoppeld tegen ‘Jacob’, 5e beste duif van Nederland 2022, omdat we nestspel spelen was ‘Jacob’ ook meteen uitgeschakeld voor Pau. Dubbel pech.
Het verlies van ‘Jessie Rose’ was nog voelbaar op het moment dat we zaten te wachten op de Barcelona ploeg. Peter en ik zeiden tegen elkaar dat mocht ‘Jessie Rose’ deze ochtend alsnog arriveren dat konden we best nat gaan op Barcelona. Ineens en onverwacht zagen we om 8.26 uur een duif met grote snelheid op de spoetnik landen. Omdat we de meldingen volgden wisten we onmiddellijk dat het een keivroege was. Kippenvel en onmiddellijk dubbel kippenvel omdat Michel riep, broer ‘Jessie Rose’!! Achteraf verzacht dit iets van het verlies van zijn zusje!
De winnaar het ‘Barca Rocco’ vernoemd naar de zoon van Peter.
Voor de combinatie was deze 3 jarige doffer als jong al hun favoriet. Uit de goeden, altijd strak, keek altijd goed uit de ogen, uitstraling. Toch vloog hij maar gewone prijzen. Het soort had zich reeds bewezen op Barcelona, dus daar moest hij dit jaar heen. Met dit prachtige resultaat, echt genieten. De hele duivenwereld kijkt naar deze dag, deze vlucht, op de heetste dag van het jaar. Dan een vroege kloken blijft heel speciaal.
De vader ‘Barca Rocco’ is ‘Red Ross’, een meer dan bewezen kweker en dus ook de vader van de 1e Nationale Asduif bij de ZLU en de 1e Beste Duivin van Europa. Hij komt uit ‘Jones’ (zoon ‘Kopie Toon’ en ‘Sjarapova’) met ‘Red Rose’ (o.a. 1e Nationale Asduif Perpignan 2014-2016). Moeder van ‘Barca Rocco’ is een dochter van ‘Snelle Jelle’ (2e nationaal Perpignan) van Arjan Beens met ‘Inbred Bolletje’ (‘Bolletje’ won 1e nationaal Bergerac en 4e nationaal Cahors).


De Verzorging

De duiven worden niet stipt verzorgd. Michel: ‘ik denk dat dit bij nestduiven minder van belang is, dan bij weduwnaars. Die zitten gewoon te wachten tot er weer wat gebeurt op het hok. Nestduiven wennen makkelijk aan onregelmatigheid. De hokken worden tweemaal per dag schoongemaakt, want er zitten relatief veel duiven per m2 en we houden van nette hokken.
De duiven worden gevoerd in de voerbak op de grond. In die voerbak zitten ook de gritten en mineralen. Alleen de laatste drie dagen voor inkorven krijgen de duiven extra in broedbak. Dat extra bestaat uit hennep, snoepzaad, witzaad, mais en pinda’s. In voerbak zit tijdens seizoen gewoon goedkoop vliegvoer (van Piet Schuurman), aangevuld met kuikenopfokkorrel, P40, 5% gerst, 10% paddy en, vlak voor grote vluchten, wat vetrijke mengeling van Versele Laga. De duiven krijgen elke dag grit/mineralen mengeling. Dit wordt zelf gemaakt! Er worden meerdere emmers, pikkoeken, gritzakken, maagkiezel, mineralenpoeders en Superbiomix door elkaar gegooid. In vliegseizoen worden drinkbakken iedere dag gereinigd. De rest van het jaar gebeurt dit eenmaal per week. Regelmatig gaat er wat natuurlijks in. Knoflook extract, Oregano, Vitaminen (metname in rui, kweek en na een zware vlucht) en Colinol. Dit laatste gebeurt tweemaal per week bij de jongen. In de rui- en wintertijd krijgen de duiven karnemelk. Driemaal per week tijdens de rui, in winter eenmaal per week.
Tijdens het seizoen houden we niet zo van trucjes. Dat lukt toch meestal niet. Soms wordt paar dagen eerder een jonkie ondergeschoven of juist een jong verkleind. Dat laatste om de rui te remmen.
Medische begeleiding: Buiten seizoen bijna nul. Tijdens seizoen gaan we zeer regelmatig naar dierenarts (dierenkliniek Van der Sluis en Göbel). Grote doel is niet of nauwelijks antibiotica te geven. Daarom gaan we tijdig naar de dierenarts. Als er dan wat is, zijn we er gelijk bij. Als het nodig is, krijgen de duiven wel medicijnen. Het enige preventieve wat de duiven krijgen, is een geelpil twee weken voor de vlucht en een ornislijmpil de laatste twee dagen voor inkorving. We durven nog niet zonder, omdat het nog te goed gaat op deze manier.
Verder worden de duiven tweemaal per jaar geënt tegen paratyfus. Eenmaal met dode en eenmaal met levende entstof. Daarnaast worden ze geënt tegen paramixo, rotavirus en pokken, dit bij de ouden. De jongen krijgen alleen een enting tegen paramixo en het rotavirus.
De hokken worden ontsmet: Af en toe gaat er een brander door het hok en regelmatig met wordt er met chloor geboend. In seizoen wordt het hok twee keer met een Koudijs blokje uitgerookt. Dit gebeurt een week voor inkorving van belangrijke vlucht.
In de winter is de verzorging simpel: De duiven worden soms maar eenmaal per dag verzorgd. Als de duiven door de rui heen zijn, krijgen ze tot bijna 80% gerst. De duiven krijgen tijdens de rui iedere week tot tweemaal toe een bad.


Tot Slot
Michel bedankt voor de info voor dit verslag! Michel en Peter gefeliciteerd met deze mooie overwinning in ons mooie samenspel. Nog veel succes op de verdere vluchten! Tot een volgende keer.]


Jaco van Nieuwamerongen
 
 

 
Terug