Afgelopen vrijdagochtend werden de duiven van het Internationale concours uit West Europa gelost in Marseille om 7 uur. De wind was Noordwest tot west. Dus niet bepaald mee. De duiven worden immers in het Zuidoosten van Frankrijk losgelaten. Toch konden over de honderd duiven internationaal een snelheid halen boven de magische grens van 1.000 mpm halen. In de avond vielen in Nederland veel duiven in Limburg. Twee duiven buiten de Limburgse gevleugelde vrienden konden voor het ingaan van de neutralisatietijd het thuisfront bereiken … één in Deurne en één in Zetten. Deze laatste genoemde duif wint het concours van de Fondunie 2000. Deze doffer is eigendom van Piet Heikamp en Marco van Doorn. De duif van deze mannen leverde een geweldige prestatie. Om kwart voor 10 op de vrijdagavond viel de Brabantse duif op een afstand van 912 km. Deze duif wint de 14e prijs nationaal. Om 22.17 uur krijgen Piet en Marco hun topper op een afstand van 964 km. Zij winnen de 4e nationaal en de 1e in de Fondunie 2000. Op vrijdagavond vallen meer dan 120 duiven in Limburg en slechts twee anderen. Dit maakt de prestatie van de duif van Piet en Marco extra bijzonder.
Marseille Fondunie 2000
Door de deelnemers van de Fondunie 2000 zijn 873 duiven ingemand. De winnende duif hoort in Zetten bij Piet Heikamp en Marco van Doorn. Zij klokten hun ‘Bennie’ om 22.17 uur op een afstand van 964 km. De hoogste snelheid van het concours komt hierdoor op 1.051 mpm. De nummer twee, Jelle Jellema, kwam 22 mpm tekort. Hij klokte zijn duif 113 minuten later en zijn duif moest bijna 50 km meer afleggen. Het brons ging naar Rieks Lonsain uit Nieuwleusen.
De Top 10:
1. Piet Heikamp-Marco van Doorn, Zetten
2. Jelle Jellema, Nijverdal
3. Rieks Lonsain, Nieuwleusen
4. André de Jong, Blaricum
5. Jelle Jellema, Nijverdal
6. J.M. Aretz, Steggerda
7. Jay Lissenberg, Utrecht
8. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
9. Jurrian van Amerongen, Bunnik
10. Marcel Jansen & Huub Spaan, Ewijk
Jay Lissenberg heeft 100% prijs met 4 duiven mee. Jurrian van Amerongen heeft een score van 6 van de 9 ingekorfde duiven. Twee liefhebbers hebben 4 prijzen en 6 duiven meegedaan: Pieter Woord uit Urk (eerste duif op plaats 12) en Paul van den Boogaard uit Kamerik (eerste duif op plaats 15).

De winnende liefhebbers
De winnende combinatie bestaat uit Piet Heikamp en Marco van Doorn. Piet is beroepsmillitair geweest en Marco is pluimveedierenarts. Piet is begonnen met het kweken van sierduiven waarna hij na een tijdje overgeschakeld is naar postduiven en met hen is gaan vliegen. Marco is als jeugdlid begonnen met duiven.
Jaren geleden is Piet begonnen met duiven van allerlei hokken en is deze op de fond gaan zetten. Wat overbleef is hij steeds mee verdergegaan. In de jaren ‘90 van de vorige eeuw ging dit met veel succes. Hij werd onder meer jaren achtereen Keizer Kampioen van de ijzersterke Fondclub ‘De Veluwe’ en won menig vaasje bij de ZLU, wat in die jaren een unicum was … voor Piet niet.
Marco wilde in 2010 de fond op en heeft bij Piet aangeklopt voor fondduiven. Toen daar een hele fijne duif bij zat, die tweemaal teletekst vloog, zijn we steeds meer samen gaan doen.
Op het erf van Piet staat in totaal is er ongeveer 18 meter vlieghok voor de oude duiven en 10 meter voor de jonge duiven. Daarnaast staat er nog hok van 8 afdelingen waar zich de voedsters bevinden, enkele jonge kweekduiven en wat duiven voor de verkoop. De kweekduiven zijn elders ondergebracht in kweekboxen.
In 2020 zijn wij totaal samen gaan doen en toen zijn beide kolonies samengevoegd. De hoofdtoon zijn: De oude lijnen van ‘Miss Europe’ en ‘de Parel’, ‘De Pau 450’ (die Internationaal Asduif Pau werd over twee jaar, hiervan is de nakweek ook zeer goed), duiven van wijlen Bennie de Vries (voornamelijk van ‘De Dakhaas’ en ‘Geerdink’), verschillende kleinkinderen van nationale en internationale Barcelona winnaars via Appie Pas (deze duiven beginnen op dit moment verschillende goede vruchten af te werpen, waarbij de nakomelingen van ‘de Dure 23’ wel de hoofdtoon voert). Recent is o.a. nog gericht aangeschaft bij Verweij-de Haan en uit de 1e nationaal Agen bij Winkens-Rothenburg.

De winnende duif
De winnende doffer is ‘Bennie’. Het is een tweejaarse doffer, die vorig jaar zijn prijs miste op Agen jaarlingen. Op Pau behaalde hij de 198e nationaal en nu de 4e nationaal Marseille. Zijn volle broer vloog dit jaar de 34e nationaal Pau.
‘De 616’ is een halfbroer van deze Marseille-topper. Hij was in 2021 de 1e Asduif van Afdeling 8 en bij FIANTE en in 2022 de 3e asduif in dezelfde categorie. Maar ook de 30e nationaal Barcelona, de 19e nationaal Agen Jaarlingen en de 5e NPO Limoges komen uit broers en zussen van de moeder van deze duiven. Het is voor ons dus een zeer geslaagde lijn op het kweekhok.
De duiven, dus ook de winnende doffer, worden op het nest gespeeld.
De vader van ‘Bennie’ is een zoon van ‘de Dakhaas’ van wijlen Bennie de Vries. ‘De Dakhaas’ zat toen gekoppeld aan het ‘Pietje’. Deze duivin kwam weer rechtstreeks bij ons vandaan en hierin komen de oude lijnen weer terug, zoals ‘de 737’ en ‘Miss Europe’.
De moeder komt bij Appie Pas vandaan en is gekweekt uit broer keer zus. De vader van deze ouders is ‘De Dure 23’ en dat is een zoon van ‘New Laureaat’ met een dochter van ‘New Witbuik’. De moeder van de ouders is ook een dochter van ‘New Witbuik’.
Van ‘De Dure 23’ zijn na de reeds behaalde succes verschillende ingeteelde kinderen naar Zetten gekomen. Deze ‘Dure 23’ geeft van o.a. ook een 8e Internationaal Narbonne en is grootvader van de 1e internationaal Perpignan van 2022.
Het seizoen
Marco vertelt: ‘Door het samenvoegen van onze kolonies is er veel om uit te testen en daarom hebben we de laatste jaren een heel grote kolonie. We zijn dit jaar begonnen met ongeveer 100 koppels duiven waarvan de helft jaarling was. We willen volgend jaar terug naar 80 koppels. Voor de kweek hebben we 30 koppels kwekers en evenveel koppels voedsters.’
De kweekduiven zijn de 1e week februari gekoppeld en hieruit zijn ruim 100 jonge duiven gekweekt voor eigen gebruik die op de jonge duiventoer meegaan.
De vliegduiven zijn de laatste week april gekoppeld en zij hebben een jong groot gebracht. Dus de winnende doffer ook.
De duiven zijn vanaf begin april tot 3e week mei verduisterd. De jaarlingen zijn vanaf de eerste wedvlucht mee geweest dit seizoen. De oude duiven zijn de tweede week ingestapt. Ze hebben drie vitessevluchten gehad, daarna tweemaal Morlincourt (325 km). Hierna zijn ze tweemaal in Hank ingekorfd voor Melun (420 km). Daarna komen ze op een uitzondering na niet meer in de mand op de vereniging en worden ze enkel nog zelf opgeleerd. De Barcelona-ploeg heeft bijvoorbeeld nog eenmaal Chimay gevlogen.
De duiven krijgen voer van het merk Beyers. In de voerbakken is een mengeling van Galaxy Light, Jelle Jellema en Koopman All-in-One te vinden. Variatie is voor ons een zeer belangrijk iets. De vliegduiven moeten in het volle seizoen kunnen eten wat ze op dat moment nodig hebben. Ze hebben vanuit henzelf een goed voedingsinstinct. In de broedbakken voeren we in potjes Galaxy Energy en pinda’s bij. De duiven krijgen steeds vers grit, maagkiezel, roodsteen, wimoral, vitalith, rode mineralenpoeder en zout in potjes aangeboden. Ook hier is weer genoeg te kiezen. Verder komt er hier nooit iets over het voer! Bij thuiskomst van de fondvluchten krijgen de duiven een Herstelpower-capsule van Beute. Mocht een duif hem nodig lijken te hebben? Een aantal uur later nog 1.
Marco over het medische deel: ‘Iedere duif die meegaat naar een grote vlucht wordt in de dagen ervoor individueel nagekeken op het geel. Indien ze geel hebben, krijgen ze een Belga Magix-pil. Vorig jaar hadden we best veel trammelant met het geel, dit jaar is het zeer rustig (Minder dan 5%). In december worden de duiven paramixo geënt, in februari een pokken enting en een druppel voor het ongedierte, in april worden ze ontwormd via het drinkwater (2 dagen) en in mei een vijfdaagse geelkuur.
Vanaf 2020 is er nog maar eenmaal voor de luchtwegen behandeld (via het drinkwater bij de helft van de duiven). Het resultaat was toen ook nog niet eens beter als bij de andere helft van de duiven.
De jonge duiven krijgen een paramixo-rota enting bij afzetten en als de groep compleet is nogmaals een paramixo enting en een luisdruppel. Verder krijgen zij niets qua medicatie. Ook bij ons komt coli voor. Zodra wij de eerste verschijnselen zien wordt direct het voer teruggenomen en na twee dagen weer langzaam opgevoerd. Tot nog toe heeft dit altijd zeer goede resultaten gehad. Echter is wel mijn ervaring dat het minimaal 3 weken duurt voordat ze weer op het oude niveau zijn. Ook bij hokken die kuren bij coli.’ Op de standaardvraag: Worden de duiven regelmatig gecontroleerd door een dierenarts? Antwoord Marco: ‘Ja die loopt dagelijks door de hokken ??!!!’ Houden jullie van natuurproducten of medicamenten van een dierenarts? Waarom? In koor: ‘Liefste doen we niets….’
De Beleving
Piet: ‘We beleven onze hobby best intensief, maar het is wel een zeer leuke hobby!
Wij doen veel samen met Marcel Jansen en Huub Spaan van de combinatie Jansen & Spaan uit Ewijk en de Combinatie Lentjes uit Randwijk. Niet alleen samen de duiven wegbrengen, maar ook zeker kritisch met elkaar meedenken.
Het mooie aan de duivensport? … Een mooie vroege duif is prachtig. Maar zeker ook de contacten met andere liefhebbers is zeer leuk!’
Hebben jullie nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Piet: ‘Marco had zojuist Piet de Vreugd aan de telefoon van de Vreugd-van Beek. Onbegrijpelijk dat er alleen duiven in Limburg zijn en één in Brabant, helemaal tegen Limburg aan. Met nog 50 km naar ons waarin geen duif is gevallen wordt het toch wel heel erg lastig. Bovendien is het zwaar bewolkt en toch echt al donker. Binnen 5 minuten viel ‘Bennie’ op de klep … waanzinnig !!!’
Tot Slot
Piet en Marco, nogmaals gefeliciteerd met jullie mooie overwinning! Bedankt voor de info voor deze reportage. Ik hoop dat jullie nog lang plezier hebben van jullie Marseille-kanjer ‘Bennie’. Tot slot … veel succes op de laatste vluchten!
|