Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Bennie en Loes Homma, Balk, winnen 1e en 2e Narbonne bij de Fondunie 2000

Het laatste weekend van juli 2023 was er een met veel nattigheid. Voor de lossingsverantwoordelijken was het een goede test of ze de situatie goed konden inschatten. Na uitstel van meerdere dagen kwam geen afstel, want op zondagmorgen om 8 uur gingen de duiven van Narbonne eruit. Tot Parijs hadden de duiven goed weer en toen doken ze een regengebied in van honderden km breed. De duiven met een kortere afstand hadden hier voordeel van … zou je zeggen. Echter de eerste duiven van Bennie en Loes Homma uit het Friese Balk trokken zich niets aan van deze enorme buien. In de vroege ochtend klokten Bennie en Loes om 6.14 uur en 6.55 uur hun eerste twee duiven op een afstand van 1.101 km. Deze twee duiven waren de eerste twee duiven van het concours van de Fondunie 2000. Niet alleen een unieke prestatie, maar ook een hele bijzondere en knappe prestatie gezien de omstandigheden. Verder wil ik ook de knappe prestaties noemen van de eerste duiven van Piet Heikamp en Marco van Doorn, Jan Janssen en Bas Weijers en Theo en Bernard Burgers. Toen er alleen maar duiven in het Zuiden van het land geklokt waren, klokten zij in het diepe schemer en in een donkere nacht hun eerste duiven. Ook een hele knappe prestatie om onder die omstandigheden om die tijd thuis te komen.


Narbonne Fondunie 2000

Op zondagmorgen om 8 uur ging het Internationaal konvooi in Narbonne los om richting het thuisfront terug te vliegen. Bij de Fondunie 2000 waren 1.557 duiven in concours van 150 liefhebbers. De eerste duiven werden zoals gezegd geklokt bij Bennie en Loes Homma in het Friese Balk. Dit was om 6.14 uur en 6.55 uur op een afstand van 1.101 km. Hun snelheden zijn 1.210 mpm en 1.158 mpm. De derde duif is van Jurrian van Amerongen uit Bunnik, die de duif van Piet Heikamp en Marco van Doorn met nog geen één seconde versloeg.

De Top 10:
1. Bennie Homma, Balk
2. Bennie Homma, Balk
3. Jurrian van Amerongen, Bunnik
4. Piet Heikamp en Marco van Doorn, Zetten
5. Theo en Bernard Burgers, Weurt
6. Jan Janssen en Bas Weijers, Groesbeek
7. Michel Verweij-Peter de Haan, Mijdrecht
8. Gerard Schalkwijk, Lopik
9. André de Jong, Blaricum
10. Bert de Klerk, Almere


Dat een moeilijke vlucht is geweest, blijkt uit het feit dat er weinig liefhebbers met een grote serie zijn. Twee liefhebbers wil ik noemen: Jaap Dirksen uit Veenendaal staat op plaats 14 met zijn eerste duif. Hij heeft 5 duiven in de prijzen van de 8 gezette duiven. In het NIC heeft hij er zelfs 7 in. P.J. van Schaik heeft 2 prijzen van de 3 gezette duiven. Hij zit met zijn eerste op de 15e plek.


De winnende liefhebbers

Op Narbonne zijn de winnaars een duivenliefhebbers-echtpaar, Bennie (59 jaar) en Loes Homma uit Balk. Bennies beroep is Procesoperator en Loes runt thuis de boel.
Bennie over zijn start als duivenliefhebber: ‘Op 11 jarige leeftijd ging mijn broer het huis uit. Hij had duiven en mijn vader vond duiven ook mooi. Hij zei: Wil jij niet een paar duiven gaan verzorgen en bouwde een hokje voor mij en er kwamen wat duiven van mijn broer waar hij het programma mee gespeeld had. In 1986 werden voor het eerst wat duiven op die hele zware St. Vincent gespeeld. Op deze vlucht won ik de 86e nationaal. Dat was het keerpunt naar de Marathon toe en werden de programma duiven vervangen voor marathonduiven.
De basisduiven hier zijn de Brinkman-duiven en daar is in het begin direct wat Woord-duiven aan toegevoegd. Dit is nu inmiddels een eigen stammetje geworden.
Duiven die later goede inbreng hebben gehad, was een duivin van 2011 van Jan Grootoonk, een duivin van 2012 van de Comb. Steenbeek, een doffer van 2015 van Dirk Letter en nu de duivin van 2019 van Comb. Steenbeek.
Er staat in de tuin 10 meter vlieghok boven de garage verdeeld in 5 afdelingen 2 voor jong en 3 voor nestduiven, waarvan alleen de deur tussen nestduiven en jongen gesloten is.


De winnende duif

De eerste duif van Narbonne bij Bennie en Loes Homma, tevens de winnaar bij de Fondunie 2000, is ‘de 099’ van 2021. De tweede duif van het concours was dus ook de tweede duif bij Bennie en Loes. Dit is ‘de 037’ van 2021. Bennie over deze twee toppers: ‘Het zijn twee broers die beide op 8 dagen broeden zaten en misschien hier en daar nog wel een jong voerden, die op de grond liepen. Ze zaten op hun derde nestje. De twee broers komen uit een goed koppel, want op Marseille was de nestbroer van ‘de 099’ ook al onze eerste duif.
Van vaderskant zijn het kleinzonen van ‘De 609’, 2e National meerdaagse duifkampioen 2010 x ‘Orangina’, 1e Nat. Orange van sector 4 en hun moeder komt van Comb. Koos Steenbeek & zn. uit De Bilt. Zij zijn kleinzonen van ‘De 734’ die een 3e en 4e Nat. St. Vincent vloog. Oma van moederskant komt van Verweij-de Haan uit een inteelt doffer van ‘Kopie Toon’ met een inteelt duivin van ‘Balotelli’.
‘De 099’ won eerder o.a. de 59e NPO Bergerac en de 131e Fiante van Agen. ‘De 037’ won op deze vlucht in Fiante de 116e prijs.


Het seizoen

Het seizoen wordt in Balk gestart met 120 vliegduiven. Hiernaast hebben Bennie en Loes 17 kweekkoppels.
De vliegers zijn half maart gezet en hebben allen 1 of 2 jongen groot gebracht. Bennie vindt het vooral belangrijk, vooral de jaarlingen, dat ze een jong grootbrengen. ‘Het is net of zijn ze daarna wat volwassener zijn geworden.’
De eerste duiven van Narbonne hadden Agen als eerste marathonvlucht. Als voorbereiding hadden deze duiven vijf vitesse/midfondvluchten gehad. De vrijdag voor inkorving van Narbonne zijn de duiven zelf naar Almere gebracht.


De verzorging

De duiven krijgen voer van de merken Wielink, Natural, Beyers en Matador. In het vliegseizoen krijgen de vliegers half Beyers Jellema en half Matador Premium Fond. Deze mengelingen worden de laatste dagen aangevuld met Matador Premium HE. De duiven krijgen verder mineralen, pikkoek en grit van alle soorten … net als bij iedereen.
Er wordt in de voorbereiding geënt tegen paramixo, paratyfus en pokken. In mei hebben de duiven een wormen- en coccidiosepil gehad. In juni zijn de duiven gecontroleerd door Nanne Wolff.
Als de duiven iets mankeren, wordt hiertegen gekuurd met medicamenten en verder wordt er niets gedaan.


De Beleving

Bennie: ‘Ik beleef de duivensport heel intensief. Ik ben eind juli ook helemaal op. Mede, omdat ik er een volledige baan bij heb. Gelukkig heb ik veel steun aan Loes. Ze doet net zoveel aan de verzorging van de duiven als ik zelf. Zonder haar zou het ook niet lukken, omdat ik onregelmatige diensten draai.
Het mooiste aan onze duivensport, vinden wij de duiven voorbereiden naar een vlucht en de spanning van het thuiskomen.’


Tot slot

Heb je nog een leuke anekdote omtrent deze overwinning? Bennie: ‘Niet echt eigenlijk. Ik had nog geen duif verwacht … het water kwam met bakken naar beneden. Ik had niet verwacht dat ze daar ‘s morgens vroeg door zouden komen. Maar deze twee waren er toch mooi voor 7 uur in de ochtend. We hebben de duiven niet zien komen, ‘een alarm’ kondigde aan dat ze er waren. Het was te slecht weer om ze buiten op te wachten.’
Bennie en Loes, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie dubbelslag. Dank jullie wel voor de mooie info voor dit verslag en hopelijk tot een volgende keer!
 

 
Terug