Het marathonduivenseizoen 2023 is al weer geschiedenis. Ik hoop dat iedere lezer van dit verslag een of meerdere mooie momenten heeft beleefd aan dit seizoen. De meeste vluchten waren mooi en verliepen goed. Wie zeker terug kunnen kijken op een prachtig seizoen met hoogtepunten zijn Bennie en Loes Homma uit het Friese Balk. Ze winnen de laatste twee vluchten van het seizoen bij de Fondunie 2000. Net als Sil van Vliet, die dit het vorige seizoen deed. Bennie en Loes wonnen de laatste vlucht, Perpignan, ook nationaal en internationaal. Naast deze overwinning wonnen ze ook de 3e en 4e prijs op deze niveaus. Een geweldig slot van het seizoen voor dit duivenliefhebbersechtpaar.
Perpignan was een vlucht waarop de Belgische inrichter geduldig wachtte op het juiste moment om te lossen. Dat moment kwam op maandagmorgen om 7.15 uur. Op maandagavond was er in Nederland geen duif gevallen. Tientallen duiven gingen niet rusten toen de nacht inviel, maar vlogen door. Hierdoor vielen in de vroege ochtend in Nederland de eerste duiven van het Internationale Concours, van het Nationale Concours van de ZLU en dus ook van de Fondunie 2000. Bij de eerste 15 nationale duiven op Perpignan zaten er 13 van de deelnemers van de Fondunie 2000. Kortom het waren goede omstandigheden voor ons vlieggebied.
Perpignan Fondunie 2000
Op maandagmorgen om 7.15 uur startten de 1.453 duiven van de deelnemers aan de Fondunie 2000-competitie en alle andere internationale duiven in Perpignan. De snelste duif werden zoals gezegd geklokt bij Bennie en Loes Homma in het Friese Balk. Dit was om 5.36 uur op een afstand van 1.160 km. De winnende snelheid komt hiermee op 1.283 mpm. De tweede prijs gaat naar Harold Zwiers uit Den Ham met een snelheid die 35 mpm minder snel is. De derde en vierde duif zijn ook eigendom van Bennie en Loes Homma.
De Top 10:
1. Bennie Homma, Balk
2. Harold Zwiers, Den Ham
3. Bennie Homma, Balk
4. Bennie Homma, Balk
5. Jelle Jellema, Nijverdal
6. Comb. Hartog, Laren
7. Jelle Jellema, Nijverdal
8. Jan van ’t Land, Naarden
9. Gertjan Rigter, Amstelveen
10. Koos Steenbeek en zn, De Bilt
Veel ‘geweldige series’ vallen niet te noteren. Perpignan is ieder jaar een moeilijke vlucht om aan ‘de normen’ van deze serie te voldoen. Jan Hartog en zijn duivenmaat Kees voldeden hier wel aan. Ze korfden 12 duiven in en winnen 8 prijzen. Hun tweede duif zit al op plaats 11.

De winnende liefhebbers
Op Narbonne zijn de winnaars een duivenliefhebbers-echtpaar, Bennie (59 jaar) en Loes Homma uit Balk. Bennies beroep is Procesoperator en Loes runt thuis de boel.
Bennie over zijn start als duivenliefhebber: ‘Op 11 jarige leeftijd ging mijn broer het huis uit. Hij had duiven en mijn vader vond duiven ook mooi. Hij zei: Wil jij niet een paar duiven gaan verzorgen en bouwde een hokje voor mij en er kwamen wat duiven van mijn broer waar hij het programma mee gespeeld had. In 1986 werden voor het eerst wat duiven op die hele zware St. Vincent gespeeld. Op deze vlucht won ik de 86e nationaal. Dat was het keerpunt naar de Marathon toe en werden de programma duiven vervangen voor marathonduiven.
De basisduiven hier zijn de Brinkman-duiven en daar is in het begin direct wat Woord-duiven aan toegevoegd. Dit is nu inmiddels een eigen stammetje geworden.
Duiven die later goede inbreng hebben gehad, was een duivin van 2011 van Jan Grootoonk, een duivin van 2012 van de Comb. Steenbeek, een doffer van 2015 van Dirk Letter en daar is sinds Narbonne de duivin van 2019 van Comb. Steenbeek.
Er staat in de tuin 10 meter vlieghok boven de garage verdeeld in 5 afdelingen 2 voor jong en 3 voor nestduiven, waarvan alleen de deur tussen nestduiven en jongen gesloten is.

De winnende duif
De 1e internationaal, 1e nationaal en dus ook de 1e van de Fondunie 2000 is ‘de 083’ van 2021. Ze zal voortaan als ‘De Perpignan’ door het leven gaan. Zij won op Agen ook al een mooie prijs (174e nationaal tegen 5.449 duiven) en prijs op Ruffec 2022.
De vader van ‘de 083’ heeft veel goede vliegers en kwekers in de stamboom. Opa van vaderskant komt uit twee topkwekers, die o.a. de 1e NPO St. Vincent (zijn vader) en de 2e nationaal Perigueux (zijn moeder) voortbrachten. Zelf is hij de vader van o.a. de 55e nationaal Perpignan. Oma van vaderskant won de 2e nationaal Bergerac. Zij komt uit een doffer van hun eigen stam met een duivin van Jan Grootoonk. Vader zelf is de doffer die de 55e nationaal Perpignan vloog.
Opa van moederskant is direct naar de kweek gegaan vanwege de status van zijn ouders. Zijn vader werd 2e Nationale Asduif van Nederland en moeder won de 1e Nationaal Orange (‘Orangina’) bij de familie Homma. De status maakt hij volledig waar, want hij is de vader van o.a. de 3e en 13e nationaal Narbonne. Oma van moederskant is een topkweekster van Jan Grootoonk, ‘de 140’ van 2011. Uit haar komen o.a. de 1e nationaal Bergerac, 3e nationaal Cahors, 4e nationaal Limoges en 7e nationaal Bergerac. Je kunt wel zeggen dat de goede genen volop in de aderen stromen van de Internationale Perpignan-winnares.
De verzorging
De duiven krijgen voer van de merken Wielink, Natural, Beyers en Matador. In het vliegseizoen krijgen de vliegers half Beyers Jellema en half Matador Premium Fond. Deze mengelingen worden de laatste dagen aangevuld met Matador Premium HE. De duiven krijgen verder mineralen, pikkoek en grit van alle soorten … net als bij iedereen.
Er wordt in de voorbereiding geënt tegen paramixo, paratyfus en pokken. In mei hebben de duiven een wormen- en coccidiosepil gehad. In juni zijn de duiven gecontroleerd door Nanne Wolff. Nanne zag bij een paar duiven een lichte besmetting van het geel. De duiven kregen toen allemaal een pil tegen het geel.
Als de duiven iets mankeren, wordt hiertegen gekuurd met medicamenten en verder wordt er niets gedaan.
De Beleving
Bennie: ‘Ik beleef de duivensport heel intensief. Ik ben eind juli ook helemaal op. Mede, omdat ik er een volledige baan bij heb. Gelukkig heb ik veel steun aan Loes. Ze doet net zoveel aan de verzorging van de duiven als ik zelf. Zonder haar zou het ook niet lukken, omdat ik onregelmatige diensten draai.
Het mooiste aan onze duivensport, vinden wij de duiven voorbereiden naar een vlucht en de spanning van het thuiskomen.’


De 3e en 4e Internationaal Perpignan
Over de afstamming van de tweede duif van Bennie en Loes van Perpignan kunnen we kort zijn. ‘De 653’ van 2020 (3e Internationaal) is een volle zus van ‘de 083’ (1e Internationaal). Ze is een jaar ouder en dus heeft ze een jaar langer de tijd gehad om een mooi palmares op te bouwen. Ze won eerder in haar loopbaan al de 29e Internationaal Narbonne tegen ruim 13.700 duiven.
De 4e Internationaal Perpignan is gewonnen door ‘de 082’ van 2019. Zij won vorig jaar de 22e nationaal Narbonne. Haar vader komt van Dick Letter en is een zoon van ‘De Amber’, die de 1e nationaal Tarbes won in sector 2. De vader van ‘de 082’ is ook de vader van de 3e nationaal Bergerac.
De moeder van ‘de 082’ komt uit de 2e Nationale Asduif van Nederland. Oma van moederskant komt uit ’t Diamantje (moeder 7e nationaal St. Vincent). Oma van moederskant is moeder van o.a. 3e nationaal Bergerac en 9e nationaal Montpellier. De moeder van ‘de 082’ is ook de moeder van de 26e nationaal Pau.
Tot slot
Opvallend aan de stamkaarten van alle goede duiven van Bennie en Loes is, dat de nieuwe toppers voortkomen uit voorouders met in alle generaties bewezen kopvliegers én bewezen kwekers van topvliegers. Deze manier van kweken levert ieder jaar wel topduiven op bij hen. Geweldig om te zien!
Bennie en Loes, nogmaals gefeliciteerd met deze mooie uitslag met drie kopduiven en de overwinning op Perpignan Internationaal, Nationaal en bij de Fondunie 2000. Na al een mooie uitslag op Narbonne is het een mooi slot van het seizoen 2023. Dank jullie wel voor de mooie info voor dit verslag en hopelijk wederom tot een volgende keer!
|