Team van Ginkel, Veenendaal, wint Agen Internationaal en bij de Fondunie 2000
Internationaal Agen 2024 was in veel opzichten bijzonder. De lossing was later dan dat we de laatste jaren gewend waren. Ondanks de overwegend Westenwind haalden niet veel duiven de 1.100 mpm, terwijl je zou denken dat het 1.300 mpm zou zijn. Ondanks diezelfde Westenwind zaten er veel vroege duiven in het Westen van het land. Verder kun je zeggen dat veel liefhebbers klaagden dat de duiven hongerig thuiskwamen dan dat ze gewend waren van de ZLU-vluchten. Iets was bij Pau ook werd gezegd, maar toen was de vlucht zwaarder… dus leek het misschien wat logischer, maar het lijkt dus een verkeerde trend te zijn.
Doet dit iets af van de liefhebbers die met hun duif aan de kop van de uitslag staan? Natuurlijk niet. De winnaars zijn ten alle tijden, in alle omstandigheden, de liefhebbers met de beste duiven op dat moment. Gezien de vele getekende duiven in de kop van de uitslag klopt het op Agen 2024 helemaal. Deze duiven worden niet zomaar als getekende gezet.
De snelste duif van West Europa, Nederland en van de Fondunie 200 is eigendom van Team van Ginkel uit Veenendaal. Zij klokten hun winnende duif om 22.03 uur op 964 km. Met 1.149 mpm was dit de snelste duif van West Europa en dus ook van de Fondunie 2000. Een geweldige prestatie!
Agen Fondunie 2000
De 237 deelnemers aan de Fondunie 2000 korfden 3.356 duiven in. Op vrijdagochtend werden de duiven van Internationaal Agen gelost. In het werkgebied van de Fondunie 2000 viel slechts één duif op de dag van lossing. Dit was bij Mees en Eline (Team) van Ginkel uit de mooiste plaats uit de Gelderse Vallei, Veenendaal. In de late nacht werd de tweede duif van de Fondunie 2000 geklokt bij Peter en Mila Brugemann uit Assendelft. Even later volgde de nummer drie van de nieuwe combinatie Bosch-Hup uit Epe.
De top 10:
1. Team van Ginkel, Veenendaal
2. Peter en Mila Brugemann, Assendelft
3. Comb. Bosch-Hup, Epe
4. Jelle Jellema, Nijverdal
5. Jan Doppenberg jr, Voorthuizen
6. Jelle Jellema, Nijverdal
7. Bennie Homma, Balk
8. Jozef Meijer en zoon, Hengelo
9. Sven van Houten, IJsselstein
10. Auke Rekker-Marijke Westra, Berlikum
Bosch en Hup hadden 10 duiven meegedaan en hebben 7 prijzen verdiend met hun Agen-ploeg. Auke Rekker en Marijke Westra korfden 12 duiven in en 9 hiervan zijn terug te vinden op de uitslag. Frank Hage deed 29 duiven mee en 19 duiven wonnen prijs. Op plaats 13 staat Franks eerste duif. Jan van ’t Land uit Naarden deed het helemaal fantastisch. Hij had 100% prijs met 10 duiven mee. Zijn eerste duif won de 15e prijs. Ook Gerard Kok uit IJsselmuiden heeft 100% prijs. Hij had 3 duiven mee en zijn eerste duif staat op plaats 21. Dick van Dam uit Zegveld deed 13 duiven mee op Agen en 10 duiven halen prijs. De eerste duif wint de 29e prijs. Tot slot Gerard Griffioen uit Zevenhoven … hij deed 2 duiven mee op Agen en die wonnen prijs 59 en 345. 100%.
De winnende liefhebbers
Team van Ginkel uit Veenendaal bestaat uit vader Mees (58 jaar) en dochter Eline (26 jaar). Mees werkt bij de Lantor in Veenendaal als kwaliteitscontroleur. Eline werkt bij Wijzer in Utrecht als jeugdconsulent. Mees verzorgt de oude duiven en Eline de jongen en de kwekers. De hokken krabben en inkorven doen ze zo veel mogelijk samen.
Mees is met de duiven opgegroeid. Hij heeft onze gevleugelde vrienden van zijn 11e jaar af. Voor die tijd ging hij in Rhenen altijd kijken bij zijn neef Piet van Elst. Mees’ vader had in zijn jeugd ook duiven gehad en hij heeft na verloop van tijd een duivenhok bij Mees’ ouders in de tuin in Elst (Utr.) gebouwd. In die jaren vlogen Mees en zijn vader samen … toen ook al, net als nu, bij Elst en Omstreken. Na hun trouwen is Mees en zijn vrouw in IJzendoorn gaan wonen en daar duiven gaan houden. Vanaf 2007 woont het gezin Van Ginkel in Veenendaal en is hij hier verder gegaan met zijn hobby.
Sinds het jaar 2000 zijn er structureel duiven van Piet de Vogel aan de stam toegevoegd. De eerste duiven van Piet de Vogel zijn gekocht in Putten op een veiling van Walpot. Deze duiven bevielen goed en nog steeds weer kwamen er ‘Vogeltjes’ naar IJzendoorn en later naar Veenendaal. Mees: ‘Ieder jaar komen er nog steeds wel wat duiven of eieren naar Veenendaal. Sinds enkele jaren heb ik ieder voorjaar wat jongen van Piet gekregen om op ons hok uit te proberen.’ Inmiddels zitten er nagenoeg alleen nog maar duiven van Piet de Vogel op de hokken in Veenendaal. En die duiven zorgen voor de nodige successen.
Het seizoen
In de tuin aan de Middellaan in Veenendaal staan twee duivenhokken. Het ene hok is 8 meter lang en is een tweedehandshok wat origineel door hokkenbouwer Gobius uit Wezep is gebouwd. Het andere hok is een omgebouwd tuinhuis van 6 meter. In deze hokken huizen 30 koppels vliegduiven, 18 koppels kwekers en ongeveer 50 jongen.
In de derde week van maart worden alle duiven gekoppeld. De eieren van de kwekers worden overgelegd naar de vliegers. Alle vliegers brengen een jong groot. De duiven gaan zo snel mogelijk met de vluchten mee, maar het moet wel minimaal 15 graden zijn. Mees: ‘Het koude weer houd ik niet van en volgens mij de duiven ook niet.’ Vanaf het moment dat het warm genoeg is, gaan de duiven zoveel mogelijk mee. De vluchten vanuit Hank worden ook benut. Zo komen de duiven aan 1.500 tot 2.000 invliegkilometers.
De favoriete standen voor de marathonvluchten zijn 10 dagen broeden en 4 of 5 dagen jongen. De seizoenen zijn bij Team van Ginkel vaak wel gelijkmatig. Geen piek voor af achterin het seizoen.
De winnende duif
De winnende duif is ‘de 205’. Het is een duivin van 2022. Ze won eerder een mooie prijs op Ruffec 2023. Haar vader is gekweekt uit twee duiven van Piet de Vogel en ook haar moeder komt bij deze liefhebber uit Oude Tonge vandaan. In de achtergrond zitten duiven van Frans van Peperstraten, Cas de Graaf, Mevlut Tekin en Frans Bungeneers. De oma van moederskant is een goede kweker bij Mees en Eline. Meerdere kinderen waren bij hen als eerste op verschillende vluchten, zoals de vader van de Internationale Winnares van Agen. De moeder van de winnares was zelf ook een keer de eerste op het hok Van Ginkel op Agen en ze werd op Perpignan om 0.36 uur geconstateerd en was toen ook de eerste op het hok. Ze won toen de 216e nationaal tegen 4.873 duiven.
‘De 205’ heet nu ‘Lady Agen’, toepasselijker kan niet. Ze werd ingemand op een stand van 5 dagen jong. Haar doffer was feller, dus die stond tweede op de lijst. Jammer genoeg is dat de enige duif die nog moet komen.
Tot Slot
Piet de Vogel die alle voorouders heeft gekweekt, was ook super blij met de overwinning van deze duivin. Moeder is als ei meegenomen bij Piet en de vader komt uit twee duiven van de man uit Oude Tonge.
Mees en Eline over de dagen na de thuiskomst van ‘Lady Agen’: ‘Het was een hele ervaring. Hokcontrole, Falco die komt filmen, veel mensen die komen feliciteren, belletjes en appjes. Het was een drukte van belang, wat ook weer heel leuk is natuurlijk. Het was gigantisch!
Vanaf mijn plek achter mijn beeldscherm wil ik Mees en Eline bedanken voor de medewerking aan dit verslag en het gezellige praatje! Tot een volgende keer! In ieder geval bij het inkorven van de volgende vluchten!
|