Home Programmaboekje Reportages Uitslagen
Duif melden Vroegste meldingen

 
Nieuws
 

 


 

 
Piet de Vreugd en Erik van Beek, Rhenen, winnen Internationaal Narbonne

Piet de Vreugd en Erik van Beek, Rhenen, winnen Internationaal Narbonne

De omstandigheden zijn de eerste kilometers altijd voor iedere duif hetzelfde. Ook als die lastig zijn. De winnaar is de duif die het allerbeste met deze omstandigheden omgaat. Op Narbonne was dit een doffer van Piet de Vreugd en Erik van Beek. . Ze hadden de snelste duif van het hele Internationale concours. Een overwinning van grote klasse. Het is geweldig om te zien dat deze twee hardwerkende jonge gasten in staat zijn om hun duiven zo aan de start te krijgen, dat deze winnende doffer in staat is om het hele internationale veld van 23.256 duiven te verslaan. Je hoeft geen professionele duivenliefhebber te zijn om te kunnen winnen. Leuk detail: Het is de tweede internationale overwinning in dit seizoen van een deelnemer die zijn duiven inmandt bij De Lingebode in Randwijk. Dat is ook een mooi gegeven voor de harde werkers van dit inkorfcentrum.

Narbonne Fondunie 2000
Naast overwinning bij de Internationale en nationale competitie ging ook de overwinning van de Fondunie 2000 logischerwijs naar Piet de Vreugd en zijn zwager Erik van Beek uit Rhenen. Ze hadden de snelste duif van de 1.288 duiven die de 140 deelnemers hadden ingekorfd. Piet en Erik klokten hun winnende doffer om 8.04 uur op een afstand van 1.000 km. De winnende snelheid wordt hiermee 1.090 mpm. De nummer twee heeft een snelheid van 928 mpm en volgt op gepaste afstand. Nummer 2 is Ronnie Leusink uit het Friese Engwierum. Het brons bij de Fondunie 2000 gaat naar Mario de Vogel uit Bodegraven, die een super weekend heeft beleefd met ook goede resultaten op Bergerac.

De Top 10:
1. De Vreugd-van Beek, Rhenen
2. Ronnie Leusink, Engwierum
3. Mario de Vogel, Bodegraven
4. Jan Grootoonk, Bant
5. Sil van Vliet, Ter Aar
6. Jan Hommes en znn, Akersloot
7. Sil van Vliet, Ter Aar
8. D. van Dam, Zegveld
9. Jan van ’t Land, Naarden
10. D. Ruiter, Lutjebroek


Mario de Vogel heeft 6 van zijn 9 duiven in de prijzen. Verder is tot slot de prestatie van Piet Zuurbier uit Heiloo het vermelden zeker waard. Hij begint met de 22e prijs en heeft 5 prijzen van zijn 7 Narbonne-duiven.

De winnende liefhebbers
Internationaal Narbonne is een prooi geworden voor Piet de Vreugd (28 jaar) wonend in Rhenen en Erik van Beek wonend in Veenendaal. Ze zijn beide werkzaam in het familiebedrijf Kaashandel van Beek in Veenendaal. In onze regio heel bekend, vooral van de verschillende markten. Ze doen meer zoals het leveren aan diverse winkels.
Hoe kwamen jullie met de duivensport in aanraking? Piet vertelt: ‘Ikzelf ben al vanaf m'n elfde jaar actief in de duivensport. Ik speelde eerst het programmaspel tot ik trouwde met de zus van Erik. Hij had toen nog geen duiven. Daar kwam binnen een jaar verandering in en zijn in combinatie gaan vliegen. De eerste marathonduiven kwam van Piet Heikamp en Marco van Doorn die ons enorm geholpen hebben. Daar zijn we ze zeer dankbaar voor. Verder hebben we rechtstreeks aangeschaft bij Arjan Beens, Ruud Bakker (om snellere duiven erin te kunnen kweken) en uiteraard Henri Hoeks waar de winnaar vandaan komt.
Het vlieghok is 9 meter en verdeeld over 5 afdelingen, 2 voor de jaarlingen, 1 voor de oude en 2 voor de jonge duiven.

De winnende duif
De winnende duif is een tweejarige doffer. Hij is gespeeld op een nestje van 14 dagen broeden. Hij is als jaarling op Agen en Narbonne gespeeld. Op Narbonne pakte hij nog een staartprijsje. Op Pau dit jaar kwam hij fris thuis maar miste een mooie prijs … helaas. Dit is hem vergeven na afgelopen maandag!??
De winnaar heeft in het voorseizoen twee jongen groot gebracht en zat op zijn tweede nestje met Narbonne 14 dagen op broeden.
De winnaars vertellen over de afkomst van de winnende duif: ‘In 2022 hebben we een aantal koppels eieren bij Henri Hoeks gehaald en van de jongen eruit daar zat de winnaar tussen. De vader van de winnaar komt uit ‘Zoon Goudoogje’ met ‘dochter Yolanthe’. De moeder komt uit ‘Zoon Henry’ met ‘Dochter Red Bullens’.’

Het seizoen
Piet vertelt: ‘We spelen met ongeveer 25 koppels en houden 12 kweekkoppels. Deze laatste groep zit in Veenendaal bij Erik. Uit deze koppels proberen we de volgende generatie goede vliegers te kweken. Dat is moeilijk genoeg.
De duiven hebben bij elkaar gezeten in de ren van de jonge duiven, omdat het hok nog niet klaar was en zijn net op tijd een maand voor Pau op de bakken gezet en gekoppeld. De hele winter zijn de duiven niet gescheiden.
De vliegers zijn vanaf begin af aan meegeweest. De eerste paar vluchten met de afdeling en daarna zijn de vliegers alle 5 inspeelvluchten in Velddriel ingekorft op zaterdag.
Ik gebruik drie soorten vliegmengeling van diverse fabrikanten en mix alles door elkaar en die mengeling wordt eventueel lichter gemaakt met gerst en paddy.
Aan het voer plak ik niets en ben zeer voorzichtig met antibiotica. Daar heb ik een enorme hekel aan. Dus we doen zolang mogelijk zonder. Wel wordt er zeer regelmatig consult gedaan bij Marco Van Doorn, die zelf heel goed speelt samen met Piet Heikamp. We grijpen pas echt in als dat echt … echt nodig is. We zijn van mening dat het er vaak niet beter van wordt. Soms moet je even geduld hebben. Dat heeft vaak meer zin, is mijn ervaring. In het voortraject krijgen de duiven gewoon de verplichte entingen, een behandeling van de luis en alleen een 5 daagse geelkuur voor de eerste inspeelvluchten beginnen. Gelukkig hebben we dit jaar niets hoeven doen tijdens het seizoen.
Heel belangrijk vind ik vers grit en roodsteen dagelijks en een aantal mineralen plus een potje zout op iedere afdeling. Klinkt allemaal erg cliché, maar we zoeken het puur in de kwaliteit en zijn continue bezig om die omhoog te krijgen.’

De Beleving
Piet vertelt verder namens de hele combinatie: ‘We hebben beide een zeer drukke baan (we werken soms wel een dubbele werkweek in een week) en zijn veel van huis. We genieten dus met beide gezinnen zoveel mogelijk van de aankomsten. Dat is dit jaar erg lastig geweest met veel uitgestelde vluchten. Vooral voor Erik die zaterdags een grote markt draait en de hele dag van huis is. Zelf sta ik sinds dit jaar niet meer op de markt op zaterdag en kan dan de duiven opvangen.
Ja … het kost inderdaad een fors inspanning. Hier staat 7 weken alles in het teken van de duiven. Daarna en ervoor proberen we zoveel als mogelijk onze vrije tijd in ons gezin te steken.
We doen veel samen met de combinatie Heikamp-van Doorn. Verder hebben we niet veel tijd voor dat soort dingen, omdat we simpelweg er te druk voor zijn. Vooral in het stille seizoen is het topdrukte op de zaak. Daarnaast hebben we ook nog een jong gezin.
We hebben veel plezier aan de sport vooral op eigen erf en proberen dit nog jaren vol te houden om dat er namelijk in mijn ogen geen mooiere sport is. Die gedachte had ik ook voor we de 1e Internationaal wonnen.

Tot Slot
Piet en Erik, ik wil jullie nogmaals feliciteren met deze prachtige Internationale Overwinning en ook nationaal en de Fondunie 2000.  Verder wil ik jullie bedanken voor de info voor dit verhaal. Jullie mogen trots zijn op jullie mooie doffer. Hij heeft ondanks de lastige start bij de lossing doorgezet om op tijd thuis te zijn. Hij heeft dit veel beter gedaan dan de ruim 23.000 andere Narbonne-duiven. Bijzonder knap! Verder is het knap dat jullie de duiven zo goed kunnen verzorgen in combinatie met het werk wat gemiddeld 70 uur in de week vergt en de tijd en liefde die jullie aan je gezinnen geven. Jullie krijgen het laatste woord waar ik me graag bij aansluit: ‘We hopen dat er volgend jaar gewoon weer Internationaal spel mogelijk is wat toch het mooiste blijft!’

Tekst: Jaco van Nieuwamerongen
Foto’s: Falco Ebben, PigeonPixels

 
Terug