De Keizer Kampioen van de Fondunie 2000 in het jaar 2024 is de 25 jarige Sil van Vliet uit Ter Aar. De laatste seizoenen doet hij het geweldig op de Internationale vluchten, die in Nederland bekend staan als de ZLU-vluchten. Hij zat de twee jaar ervoor al dicht bij deze titel, maar in het jaar dat hij ook Nationaal Barcelona won, is hij de sterkste van alle sterke spelers op dit onderdeel van de duivensport schitteren in het ‘werkgebied’ van de Fondunie 2000. Als we over een aantal jaar op de erelijst kijken van dit kampioenschap en we zien de naam Sil van Vliet staan, zullen de lezers zich een jonge bescheiden liefhebber herinneren die geweldig presteerde in de eerste helft van de 20’s van de 21e eeuw. Een no-nonsense kampioen met een geweldig hok met marathonduiven. Ook dit jaar sleepte hij prachtige prijzen en kampioenschappen in de wacht … niet alleen bij de Fondunie 2000, maar ook bij de ZLU en het Samenspel Noord en Zuid Holland. Hij behoort tot de allerbeste van alle Internationale Marathonspelers in West-Europa. Hieronder leest u meer, zoals hoe zijn kampioenschap tot stand kwam.
De liefhebber
De afgelopen twee jaar heb ik Sil al een aantal keren aan u voorgesteld. Ik heb Sil leren kennen als een bescheiden liefhebber, die geniet van zijn duiven en de duivensport … zonder bla-bla. Wat ik persoonlijk grappig vind, is het feit dat Sil kijkt naar de kwaliteit van de duiven. Hij is niet ‘naam-ziek’. Dat komt niet zo heel vaak voor in de moderne duivensport. Zijn beste duiven komen van liefhebbers die landelijk niet zo bekend zijn, maar wel kwaliteit herbergen. Sil kijkt naar de prestaties van de ouders van de duiven die hij aanschaft. Sil is het ‘levende bewijs’ dat het gaat om de kwaliteit van de duiven als je wilt gaan presteren.
Sil maakte ook op de middaglossing mooie uitslagen, zoals een prachtige uitslag op St. Vincent 2020. Tegen bijna 3.000 duiven pakte hij de 7e, de 9e en de 23e prijs. Hij had 10 duiven mee en 7 duiven hadden prijs die dag.
Wie is deze jonge topper? Sil van Vliet is inmiddels (nog pas) 25 jaar. Als je naar zijn leeftijd kijkt en naar de leeftijd van een groot deel van de duivenliefhebbers, zou hij bij wijze van spreken nog ‘in de luiers’ zitten, maar daarentegen doet hij wel iedereen ‘de baard af’. Duivensport is niet leeftijd gebonden en als je serieus met onze hobby bezig bent, dan kun je kampioen zijn op jonge leeftijd, maar ook als hij je de leeftijd hebt om ‘bejaard’ genoemd te kunnen worden.
Sil woont vanaf zijn geboorte in het Zuid-Hollandse Ter Aar, in het polderlandschap van Het Groene Hart. Wat doe je in het dagelijks leven, Sil? Onze topper vertelt: ‘Ik werk bij het Hoogheemraadschap van Rijnland. Dit is het plaatselijke waterschap en is vergelijkbaar met een gemeentelijke en provinciale organisatie. Alleen dan gaan wij over het afval en oppervlaktewater. Ik werk daar in de buitendienst en ben beheerder van gemalen, stuwen, inlaten (plekken waar je water in laat om het water op peil te houden) en watergangen in de regio Nieuw-Vennep.’
Hoe ben je in de duivensport terecht gekomen? Sil: ‘In mijn familie zitten al heel lang duivenmelkers. Ik ben ze voornamelijk gaan houden, omdat mijn vader en broers ze al hadden. De eerste duiven waren vooral krijgertjes van liefhebbers uit de buurt. Later heb ik vooral veel duiven van Ben van Kempen gekregen.
Ben was regionaal een goede liefhebber. Af en toe een mooie nationale uitschieter, maar niet bijster bijzonder. Dat was een liefhebber die ook in Ter Aar woonde en op de marathon vloog. Ben had de meeste duiven van Jan Schreurs en Dick Pennings en hij had er enkelen van Dick van Dam uit Zegveld. Na Bens overlijden heeft Sil er 15 meegenomen. Daar zaten 4 goede verervers bij.
\cxvc
Sil vertelt: ‘Naar ‘rassen’ kijk ik niet. Op dit moment heb ik een goede kweekdoffer zitten: ‘De Elfpenner’. Deze doffer komt van Jan Lases uit het nabijgelegen Noorden. Die geeft veel goede jongen met verschillende duivinnen. De laatste jaren probeer ik elk jaar een paar nieuwe duiven te kopen voor op de kweek. Vaak zijn dat dan duiven uit bijzondere vliegers of kwekers. Zo heb ik twee kinderen van de 1e internationaal Bordeaux van Jac. van de Bosch uit Hengstdijk. Verder zit er nog een duivin van AP Overwater uit zijn 1e nationaal Dax, een duif van Bennie Homma uit de 1e nationaal Bergerac en een duivin van Tim Hage … nog via Ben van Kempen.’
Over de hokken vertelt Sil: ‘Ik had tot het seizoen 2023 een zolderhok van ongeveer 8 meter. Ik heb in de winter van 22/23 een nieuw hok gebouwd. En in 2023 heb ik nog op het oude verblijf gevlogen met de overjarige vliegers en de jaarlingen vlogen op het nieuwe hok. In de winter van 23/24 heb ik de laatste oude duiven overgewend naar het nieuwe hok en was het oude zolderhok niet meer in gebruik. Het nieuwe hok is een verblijf met een open voorkant … het bekende doossysteem.
De voorbereiding van het seizoen
In 2024 werd er gestart met 100 duiven, waarvan een 60 jaarlingen. Voor de kweek zitten er op het moment 14 koppels. Hoe kweek je? (Kruisen, goed x goed, lijnen (of in-)teelt) Sil: ‘Inteelt en lijnenkweek doe ik niet aan. Ik koppel zoveel als mogelijk over, zoveel mogelijk kruisingen, zodat ik zo snel mogelijk weet wat de kweekwaarde is van een (nieuwe) kweekduif.
De kweekduiven zijn eind november gekoppeld. De 2e en 3de ronde eieren zijn naar de vliegers gelegd, die eind december zijn gekoppeld. Alle duiven brengen jongen groot. Daarna worden ze gescheiden.’
Is er verduisterd en bijgelicht? Zo ja, hoe? Sil: ‘Ja, er is van half maart tot half mei verduisterd en vanaf half juni tot augustus bijgelicht.
Wanneer zijn de duiven op weduwschap eventueel gezet? Sil: ‘Ik heb de duiven half maart op weduwschap gezet tot ongeveer half/eind mei. Vanaf toen ben ik ze gaan koppelen voor de juiste vlucht.’
Op welke stand worden de duiven op de marathonvluchten gespeeld? Sil: ‘De eerste vlucht probeer ik alles op een jong van 1 tot 10 dagen te spelen. Daarna zie ik wel hoe het loopt, maar vaak is dat op kleine jongen, eieren en/of een groot jong. Ik speel niet graag een koppel op drijven. In principe heb ik drie ploegen: Pau (oude duiven min de Barcelona duiven), Barcelona en Agen (jaarlingen plus een paar oude duiven, die met een jaarling gekoppeld is).
Hoe wordt er opgeleerd naar de belangrijke vluchten toe? Sil: ‘Alle duiven gaan vanaf het begin zoveel als mogelijk mee tot ongeveer 10 dagen voor de eerste marathonvlucht. De vliegers gaan tweemaal per week de mand in (in het weekend en doordeweeks). Kilometers maken! Tussen de marathonvluchten door breng ik ze alleen zelf nog weg.’
Vluchten van 2024
Sil van Vliet werd Keizer Kampioen door op de 7 vluchten die tellen, de volgende uitslagen neer te zetten, met tussen haakjes de plaats van de 1e Aangewezen duif:
- 85e (A) Pau tegen 1.489 duiven
- 11e, 28e, 37e, 46e, 70e Agen tegen 3.351 duiven
- 1e (A), 24e, 30e, 47e Barcelona tegen 1.805 duiven
- 32e Dax tegen 575 duiven
- 5e (A) Marseille tegen 802 duiven
- 5e, 7e (A), 11e Narbonne tegen 1.288 duiven
- 6e, 16e, 31e Perpignan tegen 1.487 duiven
Een prachtige reeks die hem het Keizer Kampioenschap bracht.
De winnende duif van Barcelona
Het hoogtepunt van het jaar 2024 was de Nationale Overwinning op Barcelona. De duif die dit voor elkaar kreeg mag in dit verslag niet ontbreken. De winnende duif won in 2023 al de 19e nationaal Perpignan. Het is ‘de 984’ van 2021, omgedoopt tot ‘Dacing Queen’. Op Barcelona ging ze de mand in op een jong van een week.
Deze duivin komt uit een zoon van de 1e nationaal Bordeaux van Jac. van den Bosch. Uit hem komen meerdere kopvliegers, zoals de 5e nationaal Narbonne 2022. De moeder van ‘de 984’ komt van AP Overwater. Zij komt uit ‘De Suizer’ (o.a. 9e nationaal Bordeaux) met ‘Miss Turbo Dax’ (1e nationaal Dax).
Het seizoen
Dit seizoen verloopt wisselend. Het voorseizoen verliep net als andere jaren. Dus dat gaf vertrouwen. Pau vond Sil slecht gaan, terwijl Agen een paar goede prijzen opleverde, maar daar blijven er weer relatief veel van achter. Barcelona is in één woord fantastisch. De rest van het seizoen was stabiel en goed. Wat uiteindelijk resulteerde in menig kampioenschap bij de ZLU en het Keizer Kampioenschap van de Fondunie 2000.
Wat voor voer geef je? Sil: ‘Ik geef het voer van Peter Theunis. De laatste drie dagen krijgen de duiven die mee gaan een beetje NPO Mix in de broedbak. Ik probeer zo min mogelijk te wisselen met de samenstelling van het voer. Ik denk dat ze daar meer stress van hebben dan voordeel. In het voer doe ik standaard een handje P40 en meerdere soorten grit. Aan medische begeleiding doe ik niks preventief. Ik heb sinds 2019 niet meer tegen het geel gekuurd. De duiven worden eens per jaar door de dierenarts gecontroleerd en wel als de marathonvluchten beginnen. Verder alleen als ik denk dat ze wat mankeren. Maar dat is niet vaak. In allerlei soorten producten zie ik niets.
Ik heb bijvoorbeeld de helft van de duiven gekuurd om ‘de koppen’ schoon te krijgen en de andere helft heb ik niet gekuurd … ik zag geen verschil. In 2024 hebben de duiven dus niks tegen ‘t geel of de koppen gekregen.
Mooie Kampioenschappen 2024
Naast het Keizer Kampioenschap van de Fondunie 2000 won Sil nog meer kampioenschappen in groot verband. Hieronder een greep van deze kampioenschappen:
SNZH:
1e Onaang. ZLU-vluchten
Keizer Kampioen ZLU-vluchten
Fondunie 2000:
3e Aangewezen Kampioen
1e Onaangewezen Kampioen
KEIZER KAMPIOEN
2e Champions League
3e Duifkampioen
De ZLU:
1e ZLU Marathon
1e ZLU Marathon 8 Getekende
Het afgelopen en toekomstige seizoen
Wat is je kracht dat je dit sterke seizoen hebt gehad? Sil: ‘De afgelopen twee jaar zijn het dezelfde duiven die het goed doen. Dit zijn gewoon bewezen duiven die het blijkbaar goed blijven doen.’ Wat zou er kunnen gebeuren dat het volgende seizoen tegenvalt? Sil: Wil je elk seizoen presteren moeten er ook elk jaar weer nieuwe goede duiven opstaan. Dit is uiteraard niet zo makkelijk als het lijkt, dus het is afwachten wat volgend jaar brengt. Ik ga natuurlijk weer mijn best doen om mooie vroege duiven te pakken, maar er gaat vast een tijd komen dat het minder gaat.
Hoe kijk je in het algemeen terug naar het afgelopen seizoen? Sil: ‘Erg tevreden natuurlijk. Je wint niet elk jaar de 1ste nationaal Barcelona. ‘ Heb je een kweekkoppel die afgelopen seizoen als goed koppel boven is komen drijven? Sil: ‘Een echt topkoppel heb ik niet echt. Ik koppel veel om. Meerdere kwekers geven met verschillende partners goede nazaten.‘
Wat zijn je doelstellingen voor het komende seizoen? Sil: Ik heb geen doelstelling die ik volgend jaar wil halen. Ik ben weer blij als het een keer lukt om een vroege duif te pakken en als het in het hok gaat zoals ik wil. Welke duiven zijn je favorieten voor het komende seizoen? Sil: ‘Dat is de 23-9332607. Deze jaarling duivin vloog dit jaar al 2x vroeg’ Ga je dingen anders aanpakken het komende seizoen ivm het vorige seizoen? Sil: ‘Dat ben het niet van plan.’
De Beleving
Sil vertelt verder: ‘Ik zie de duivensport als een leuke hobby, waarin ik graag wil winnen. Mijn vader en broer hebben ook duiven, dus wij hebben het vaak over de duiven. Het mooie aan de duivensport is vooral het competitieve en de omgang met de duiven vind ik zeker ook mooi. Het is toch de uitdaging om de duiven zo goed mogelijk te verzorgen en dan een mooie vroege duif te pakken.’
Tot slot
Sil van Vliet heeft de afgelopen drie seizoenen enorm sterk gespeeld op de Internationale ZLU-vluchten. Hij zat tot tweemaal toe kort bij het Keizer Kampioenschap van de sterke Fondunie 2000. Driemaal is scheepsrecht. In 2024 lukte het hem wel deze mooie titel in de wacht te slepen. Namens het bestuur wil hem feliciteren met zijn ijzersterke seizoen en de belangrijkste titel van ons samenspel. Het is weer in één woord: Geweldig! Tot een volgende keer!
Jaco van Nieuwamerongen
|